Hiv hittas för sent

Drygt en tredjedel av alla hiv-fall som uppdagas i Finland upptäcks inte i tid. Samma lagstiftning som för klamydia gäller även för hiv.

Upp till 60 procent av dem som diagnostiseras med hiv i Sverige de två senaste åren har fått veta om sin smitta för sent. Det visar en preliminär studie som Karolinska Institutet i Sverige har gjort, skriver SVT. I Finland har ingen liknande studie genomförts.

Enligt Mika Salminen, som är avdelningsdirektör för Smittskyddsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, ligger siffran här antagligen på kring 30 till 40 procent. Han uppger att myndigheterna känt till problemet redan länge. Orsakerna till att så många diagnostiseras i ett sent skede är en kombination av många faktorer.

– Hiv är en sjukdom som inte ger några symtom, och de enstaka akuta symtom man kan få när man blir smittad är nästan omöjliga att direkt känna igen. Den andra orsaken är den att folk testas – och testar sig själva – mindre än vad som kunde vara vettigt.

Globalt problem

En alltför sen diagnos leder till att risken för att bli allvarligt sjuk eller dö ökar drastiskt. Om hiv hittas i ett tidigt skede, innan viruset har hunnit bryta ner immunförsvaret, kan man med rätt medicinsk behandling leva ett normalt liv. Men det kräver att allt fler testas tidigare. Även om hiv-test till skillnad från de flesta andra sjukdomar inte ska behöva en motivering spökar fortfarande gamla fördomar och stigman.

– Man borde få bort specialbehandlingen så att folk inte känner rädsla för att söka sig till test, och så att det i hälsovården inte skulle finnas en tröskel att erbjuda test.

Salminen berättar att det finns fall där patienter kan ha varit sjuka länge innan hiv upptäcks som en möjlig bakomliggande sjukdom.

– Det krävs en erfaren infektionsläkare för att komma att tänka på hiv i de sammanhangen. Inom hälsovården finns det inte tillräckligt med kunskap att i alla sammanhang förstår att erbjuda ett test.

Den finska lagstiftningen är densamma för alla könssjukdomar, vilket innebär att patienterna själva ska berätta om sjukdomen till andra som kan ha blivit smittade.