Foto: Karl Vilhjálmsson

Farliga partiklar förkortar våra liv

Över tusen finländare går en förtida död till mötes på grund av giftiga luftburna partiklar. I Helsingfors är trafiken den största boven.

Just nu är luftkvaliteten som bäst i hela Finland. Det soliga vädret och friska vindarna är optimala för att de giftiga luftburna partiklarna ska spridas ut på ett större område.

Men det varma och torra vädret utgör också ett hot då torkan ökar risken för att skogsbränderna i Ryssland och resten av östra Europa. Vid Meteorologiska institutet följer chefen för luftkvalitet, professor Jaakko Kukkonen, med situationen med hjälp av satellitkartor och modellprognoser.

– Det finns skogsbränder i Ryssland just nu, men för tillfället blåser inte vindarna röken mot Finland, säger Kukkonen.

Än så länge finns det ändå inte några tecken på att de ryska skogsbränderna skulle bli lika häftiga och utbredda som till exempel 2006, då tjocka röken spred sig till södra Finland.

Om några veckor sjunker ändå luftkvaliteten i städerna när semesterfirare återvänder till jobbet.

Riskgrupper i fara

Europeiska miljöbyrån räknar med att 1 500 finländare årligen dör tio år i förtid på grund av luftburna partiklar. Skulle den förkortade livslängden fördelas jämt mellan européerna skulle en europés livslängd förkortas med åtta månader i medeltal, enligt byrån senaste rapport.

– I Finland är siffran mindre. Här ligger siffran antagligen på några månader för här är luftkvaliteten bättre, säger Kukkonen.

Bilismen är den överlägset största enskilda nationella källan till de skadliga luftburna partiklarna. Stora delar kommer också från Mellan- och Östeuropa. De minimala partiklarna, som bland annat kan innehålla sulfat, nitrat, kol, tungmetaller och cancerframkallande ämnen, tränger sig in i lungor och näsor.

Främst drabbas personer med andningssvårigheter och hjärt- och lungsjukdomar men också friska personer kan få symptom då halterna är höga. Värst är platser med mycket trafik i kombination med höga byggnader.

– Om man tillhör riskgruppen ska man undvika de mest utsatta platserna i sommarvärmen, säger Kukkonen.

Trots att Finland hör till de länder som följer EU:s regler om luftkvalitet noggrant finns det en risk att man överstiger gränsvärden i Helsingfors. Störst är problemet i centrum.

– Till exempel på Runebergsgatan, i Kampen eller i Kajsaniemi kan luften inte cirkulera fritt mellan de höga sexvåningshusen utan partiklarna stannar där, förklarar Kukkonen.

Helsingforsare andas koffein

Tack vare exakta mätinstrument har institutets forskare under de senaste åren fått nya möjligheter att identifiera olika partiklar. En del av partiklarna i Helsingfors kommer också från uppvärmning från småhus och den småskaliga industrin. Mätstationen i Gumtäkt noterade bland annat koffeinpartiklar Meiras kafferosteri på Sturegatan. Koffeinpartiklar i den här mängden är ändå inte skadliga.

– Med noggrannare instrument kan vi enklare meddela om var man borde minska utsläppen.

Finska viken under uppsikt

Trots att biltrafiken står för de största utsläppen har Meteorologiska institutet börjat övervaka fartygens utsläpp. Under våren har institutets forskare flugit ut över Finska viken i jakt på rökpelare från fartygen för att undersöka om de följer de nya gränsvärdena.

– Det är inte en självklarhet att man följer reglerna. Det som är fint med den här metoden är att vi inte behöver gå ombord.

När personalen ser att forskare kommer ombord följer man gränsvärdena och efter att testet avslutats fortsätter man fuska.

Under de första testflygningarna hittade forskarna inte några fartyg som överskred gränserna. I höst fortsätter flygningarna i en större skala.

– Vi har ingen nytta av gränserna om vi inte vet att de följs.