Till vänster träd från Pat Hutchins barnbok Rosie's walk och till höger trädillustrationer från Marimekkos mönster Isoisän puutarhassa. Foto: Lehtikuva / ramsamsaa.blogspot.fi

Marimekkos mönster liknar barnbok

Marimekkos mönster Isoisän puutarha (Farfars trädgård) påminner om illustrationerna i den brittiska barnboken Rosie´s walk (1971) av Pat Hutchins, berättar Yle.

Tyget som designats av Teresa Moorhouse avbildar träd på samma naivistiska sätt som Hutchins. Moorehouse har inspirerats til möntret av en spännande engelsk trädgård i hennes barndom på 1970-talet. 

Marimekkos ledning tänker diskutera saken med Moorhouse, men ser inte att likheterna är tilräckligt stora för att ta till åtgärder. Marimekkos konstnärliga ledare Minna Kemell-Kutvonen säger att det inte är fråga om kopiering. Hon litar på att Moorhouse har fått inspirationen till mönstret från sin egen barndom.

Enligt en konstspecialist är det inte heller fråga om en kopia.

– Vid första anblicken ser de ju faktiskt alarmerande lika ut, det går inte att neka. Men när man granskar dem närmre ser man att det är frågan om två olika konstnärers visioner. Desto mer man ser på detaljerna, desto bättre ser man nyanserna av två vitt skilda konstnärskap, säger Pauliina Laitinen-Laiho, som är specialicerad på konstförfalskningar.