Erja Tenhonen-Lightfoot har bott på Sveaborg i över 18 år. Trots att hon trivs på öarna är hon missnöjd med de många besökare som inte tar hänsyn till invånarna. Foto: Cata Portin

Besökarna stör invånarna

Att bo på Sveaborg har sin avigsida. Invånarna får ofta uppleva oljud och nedskräpning av de otaliga besökarna under sommaren.

Sveaborg är utan tvekan ett av Helsingfors absolut populäraste turistmål. Inte bara för besökare från utlandet, utan även helsingforsborna själva tar gärna del av den idylliska miljön på öarna. Men populariteten har också nackdelar. I vågen av besökare följer även nedskräpning och oljud. Något som de som bor på ön ofta får erfara.

– Här brukar folk inte gå så ofta så det stör inte så värst mycket. Men allt emellanåt ser man personer som står och kissar bakom någon buske, säger Antti Suomalainen. Hans familj har bott på Sveaborg i fem år.

I området bor många barnfamiljer. Tankarna förs lätt till gamla gårdsidyller där alla känner alla och barnen har stort utrymme att springa och leka. Ibland kommer det turister förbi och vill ta fotografier av barnen.

– Min son Daniel har själv lärt sig att säga nej när folk vill fotografera. Han har blivit så van vid det, säger Suomalainen.

Nedskräpning och vandalism

Andra som bor på Sveaborg har där­emot sämre erfarenheter. Erja Tenhonen-Lightfoot flyttade till Sveaborg när hon var fem år gammal. Efter att ha bott på fastlandet en tid har hon nu bott på Sveaborg i 18 år. Hon är inte glad över de många besökare som öarna får.

– Turisterna stör mig inte, men de som bor i huvudstadsregionen och kommer på besök irriterar mig ibland, säger Tenhonen-Lightfoot.

Hon är representant för invånarna i Sveaborgs förvaltningsnämnd. Hon anser att många av besökarna orsakar skador på ön och stör dem som bor där.

– Det är verkligen inte alla som gör det, men många besökare skräpar ner. Dessutom kan det emellanåt vara mycket högljutt om kvällarna. Flera av de gamla vallarna har blivit väldigt slitna av alla som går på dem. Jag har till och med sett personer cykla på dem. Det behövs bättre bevakning för att åtgärda problemet, säger Tenhonen-Lightfoot.

De stora folkmängderna gör det också knepigt när man ska ta sig till och från Sveaborg. Under de populäraste tidpunkterna har invånare blivit tvungna att vänta länge på att få plats på färjan. Invånarna har ett speciellt kort som ska ge dem företräde i kön men enligt Tenhonen-Lightfoot är trängseln för stor för att man ska kunna ta sig fram. Hon anser att problemen kunde lösas genom att införa en avgift för att besöka Sveaborg.

Som vilken stadsdel som helst.

Kari Koskela, underhållschef vid förvaltningsnämnden för Sveaborg, har hört många av klagomålen tidigare. Några planer för att åtgärda dem finns däremot inte.

– Eftersom Sveaborg är ett så lugnt område märks alla former av störningsmoment mycket bättre än vad de annars skulle göra, säger Koskela.

Han är negativt inställd till förslaget att införa en avgift för att besöka området.

– Vi är som vilken annan stadsdel som helst. Det kan inte vara ett stängt område som Högholmen eller Borgbacken eftersom det bor och lever människor på området. Dessutom skulle det kräva stora resurser att organisera ett dylikt system, säger Koskela.

Tenhonen-Lightfoot tycker där­emot att staden har lovat mer än man kan bjuda på.

– Just nu klarar Sveaborg inte av att ta emot alla de besökare som kommer till ön. Jag förstår att många vill komma och njuta av den fina miljön men det tar mer resurser än vad det ger, säger hon.