"Det är inte lätt att vara statsministerparti" konstaterar Petteri Orpo. Foto: Lehtikuva / Mikko Stig.

Grön kritik sårar Samlingspartiet

Blir kritiken ännu fränare måste de gröna politiker som i måndags sågade regeringens politik tas i upptuktelse. Det handlar om att man antingen sitter i regeringen eller inte, säger Samlingspartiets gruppordförande Petteri Orpo.

Inför en politisk höst i ekonomiskt svåra tider haglar kritiken mot regeringen från alla håll. Också inom regeringspartierna höjs missnöjda röster.

SDP:s vice ordförande Eero Vainio uppmanar i en intervju för Helsingin Sanomat partikamraterna att sluta berömma regeringens beslut eftersom de inte är värda det och De grönas politiker Outi Alanko-Kahiluoto, riksdagsgruppens vice ordförande, och Touko Aalto, partiets dito, skrev i en debattartikel i måndags att regeringen borde göra en U-sväng i den planerade strukturreformen av social- och hälsovården.

– Reformarbetet har inte på länge handlat om förnuft eller att utjämna hälsoskillnader. Det handlar enbart om politisk prestige och motstånd mot att för det gemensamma bästa avstå från uppnådda förmåner. Alla som på nära håll följt med reformarbetet vet det här, oberoende om de håller på regeringens förslag eller inte, hävdar Alanko-Kahiluoto och Aalto.

Hårda ord

Det är hårda ord och De grönas gruppordförande Oras Tynkkynen, till vars uppgifter det hör att se till sammanhållningen, skulle inte uttrycka sig så, även om han är missnöjd med det nuvarande förslaget.

– Vi har ju nog sagt att förslaget är en mager kompromiss som inte löser de problem som var orsaken till att man inledde reformarbetet, men att kräva en U-sväng är att ta i. Förslaget har ändå sina goda sidor och det bör vara utgångspunkten när man försöker åstadkomma förbättringar.

Hur tror du de hårda orden påverkar sammanhållningen i regeringen?

– Ännu har jag inte hört kommentarer av de andra. Alla partier har ju kritiserat strukturreformerna, även om vi inom regeringen kanske varit de hårdaste kritikerna. Det hör ju till demokratin att man är oense och diskuterar, säger Tynkkynen.

Hbl ringer upp Samlingspartiets gruppordförande Petteri Orpo för att höra om statsministerpartiet tycker att den gröna kritiken mot regeringen är skälig.

– Jag bryr mig inte särskilt mycket om vad enskilda gröna politiker säger. Det viktiga är att partiets officiella linje är samstämmig med regeringens, säger Orpo.

Men det är ju inte vilka gröna politiker som helst.

– Nej och om kritiken ökar hoppas jag att partiets eller riksdagsgruppens ordförande tar ett allvarligt samtal med dem om det där med att man antingen sitter i regeringen eller så inte.

Orpo påpekar att Alanko-Kahiluoto satt med i arbetsgruppen som under hans ledning skrev ihop kompromissen om social- och hälsovårdsstrukturen.

– Jag förstår inte varför hon satt med i tre veckor för att sedan skälla ut det jobb som vi gjorde. Vår uppgift var då att få rättning i leden så att arbetet med reformen kunde gå vidare. Nu gäller det att få ihop en lag där ansvarskommunernas uppgifter definieras och det så att det går ihop med grundlagen.

Hur är det på den här punkten med sammanhållningen i regeringen?

– Betydligt bättre än för ett halvt år sedan.

Parallellt med kritiken av strukturreformerna debatteras frågan om stimulans ska vara rättesnöret i den ekonomiska politiken. Socialdemokraterna och Vänsterförbundet talar sig varma för stimulans medan Samlingspartiet med näringsminister Jan Vapaavuori i spetsen verkar spjärna emot.

Tynkkynen placerar i den frågan De gröna mitt emellan.

– Vi anser att riktade stimulansåtgärder är på sin plats. Det finns investeringsbehov som borde fyllas oberoende av vilket konjunkturläget är. De ska göras nu. Det handlar om sanering av mögelskolor och dylikt, räknar han upp.

Enligt Orpo är uppfattningen om att Samlingspartiet skulle motsätta sig stimulansåtgärder felaktig.

– De får bara inte bekostas med att öka skuldsättningen, vilket betyder att medlen måste tas genom att man sparar på annat håll, säger han.

Hur allvarliga är motsättningarna om den ekonomiska politiken?

– Hittills har det handlat om normal positionering inför budgetförhandlingarna.

Hur kul är det att representera statsministerpartiet när kritik haglar från alla håll?

– Vi lever i en svår tid. Jag hoppas att alla parter har mod att fatta de beslut som behövs.