Foto: Mark Wilson/Lehtikuva

Manning inte skyldig till att ha hjälpt fienden

Wikileaksläckan Bradley Manning är inte skyldig till att ha hjälpt USA:s fiender, avgjorde en militärdomstol i Fort Meade i USA på tisdag kväll.

I den uppmärksammade rättegången mot den amerikanska Wikileaks-läckan friades den amerikanska soldaten Bradley Manning från det tyngsta åtalet, att han skulle ha hjälpt USA:s fiender.

På tisdag kväll föll domen mot den amerikanska soldaten, Wikileaks-läckan Bradley Manning, 25-åringen som läckte runt 700 000 hemligstämplade dokument till Wikileaks år 2010. Bland dokumenten fanns flera bevis för amerikanska övergrepp under krigen i Afghanistan och Irak, bland annat en omtalad videofilm som visar hur amerikanska soldater 2007 från en helikopter massakrerar flera civila, bland dem två journalister. Han dömdes bland annat för spioneri och riskerar att sitta fängslad resten av sitt liv.

Många försvarare av press- och yttrandefrihet drog en lättnadens suck då han friades från det tyngsta åtalet, att han skulle ha hjälpt USA:s fiender – ett brott som är belagt med livstids fängelsestraff. Men trots detta är det en historisk dom, säger Elizabeth Goitain vid New York University.

– Manning är en av de få personer någonsin som har åtalats under spionagelagen för läckor till medier. Trots att det inte finns några bevis för att han ville skada USA, kommer han att sitta årtionden i fängelse. Detta är ett väldigt skrämmande prejudikat, säger hon till Reuters.

bin Ladin hade pappren

Åklagaren hävdade att det faktum att man i terroristledaren Usama bin Ladins hus i Pakistan hittade utskrifter från Wikileaks räcker för att bevisa att han hjälpt fienden. Domaren i militärdomstolen, Denise Lind, sade tidigare att man inte gör skillnad på Wikileaks eller etablerade medier.

Tidningen The Guardians undersökande journalist James Ball skriver att processen mot Manning varit skamlig: "Den har visat att när USA:s ledning konfronteras med bevis om sina egna brott, fokuserar den på att straffa budbäraren." Hade det tyngsta åtalet stått sig, hade rätten i praktiken förvandlat medierna till USA:s fiender, menar han.

Inga rättsprocesser har inletts för att utreda de krigsbrott som de läckta dokumenten antyder att USA:s arme gjort sig skyldig till.

"Djupt upprörd"

Huvudåklagaren i fallet, Ashden Fein, målade i sin slutplädering förra veckan upp bilden av en berömmelsehungrig hacker som med ont uppsåt ville förse terrorister med så mycket information som möjligt om USA:s militära och diplomatiska hemligheter.

Försvaret har beskrivit Manning som en naiv, välmenande ung man som djupt upprördes av de grymheter han såg USA:s armé begå.

Domaren Lind fann honom skyldig till en rad brott, bland annat spioneri och stöld av statlig egendom. Straffet kommer troligtvis att läsas upp på onsdag kväll, och kan bli över hundra års fängelse.

Enligt Widney Brown vid Amnesty International är den amerikanska regeringen prioriteter upp-och-ner.

– Regeringen har vägrat utreda trovärdiga anklagelser om tortyr och andra brott, trots överväldigande bevis. Ändå beslöt de att åtala Manning som verkar ha försökt göra det enda rätta - avslöja bevis för regeringens illegala aktiviteter.

I ett uttalande säger sig Mannings familj vara besvikna på domen. "... vi är (ändå) glada över att domaren Lind höll med om att Brad aldrig ville hjälpa Amerikas fiender. Brad älskar sitt land och var stolt över att bära dess uniform."

Källor: AP, Reuters, al-Jazira, The Guardian, MSNBC, Politico, BBC, Amnesty, TT