Konstnärsparet Simo Heiskanen och Tuomo Railo registrerade sitt partnerskap för tre år sedan, efter 20 år tillsammans. Foto: Benjamin Suomela

Finland halkar efter Västeuropa

Allt fler västeuropeiska länder inför jämställd äktenskapslag. När det kommer till homosexuellas rättigheter har Finland mer gemensamt med Kroatien än med Sverige.

Se interaktiv grafik här »

Storbritannien blev det tionde landet i Europa med jämställd äktenskapslag när parlamentets underhus i mitten av juli gav par av samma kön rätt att gifta sig.

Frankrike fattade samma beslut i april. Därmed bor 28 procent av Europas befolkning i länder med jämställd äktenskapslag, jämfört med 14 procent i början av 2013.

I Finland har utvecklingen av sexuella minoriteters rättigheter stannat av och vi halkade från plats 12 till 14 på den europeiska gayorganisationen ILGA-Europes årliga lista.

När man räknar ihop faktorer som antidiskrimineringslagar, äktenskap och rätt att adoptera hamnar Finland strax under Kroatien. Vi är något bättre än länder som Albanien, Tjeckien och Irland, men betydligt efter Spanien, Frankrike och Sverige.

Toleransen ökar

Forskningsprofessor Osmo Kontula vid Väestöliitto berättar att finländarnas attityder mot sexuella minoriteter blivit mer tillåtande.

Det visade också Helsingin Sanomats undersökning i våras: 57 procent av finländarna anser att personer av samma kön ska få rätt att gifta sig när siffran år 1992 var 25 procent.

Gaypar får inte adoptera
  • Registrerat parförhållande motsvarar till stora delar äktenskap när det gäller till exempel egendom och arv. Parterna i ett registrerat parförhållande får dock inte ansöka om adoption tillsammans och de får inte ta ett gemensamt efternamn.
  • Jämställd äktenskapslag betyder inte automatiskt att homosexuella får rätt att gifta sig i kyrkan.
  • Medborgarinitiativet för jämställd äktenskapslag har hittills fått 154 030 underskrifter.

– Under de senaste åren har attityden blivit betydligt mer tolerant, säger Kontula.

Kontula frågar sig varför lagstiftningen inte följt med förändringen.

– I många länder har kyrkan motsatt sig utvecklingen, men hos oss  har kyrkan ingen stark roll eller ställning i frågan. Anledningen måste vara tjänstemän och politiker. Kanske styrs vår politiska agenda så starkt av ekonomin att andra frågor hamnar i skymundan.

Kristdemokraterna bromsar

Juha-Pekka Hippi, ordförande för Seta, säger att den finländska riksdagen är mer konservativ än folket.

– Man kan säga att det finns en inre opposition inom regeringen, det vill säga Kristdemokraterna, som är emot förändringar.

Enligt Hippi är äktenskapslagen en avgörande fråga för Kristdemokraterna i regeringen. Därför är det svårt att få igenom ändringar även om de fem andra regeringspartierna är för.

– Oppositionen är ganska konservativ, så den ger inte heller mycket hjälp.

I Europa som helhet ökar sexuella minoriteters rättigheter. Undantaget är vårt grannland Ryssland. Tjugo år efter att homosexualitet avkriminaliserades har man nu infört lagar mot homosexuell propaganda.

Hetsigare motstånd

Koreografdansarna Simo Heiskanen och Tuomo Railo både arbetar och lever ihop. För drygt tio år sedan var de aktiva i kampanjen för registrerat parförhållande.

– Det var ett viktigt steg, men samtidigt är det löjligt att man inte gick hela vägen, säger Heiskanen.

De upplever att samkönat äktenskap är helt naturligt för dagens unga.

– Samtidigt har motståndet blivit hetsigare, speciellt på internet. Jag deltar i långa diskussioner på Facebook där de hänvisar till religion och perversioner och jag argumenterar för jämlikhet och mänskliga rättigheter, säger Railo.

Han var aktiv i De grönas riksdagsvalkampanj där äktenskap var ett viktigt tema men är nu djupt besviken på hur frågan begravdes när man skulle få ihop en regering.

Finlands placering på ILGA-Europes årliga lista

I artikeln skrevs att Finland halkat från plats 7 till 14 på den europeiska gayorganisationen ILGA-Europes årliga lista. Finlands placering ändrades från 12 till 14. Kroatien och Frankrike klättrade förbi Finland på listan.