Foto: KSF-arkiv/Nina Ahtola

Aggressivitet mot poliser har ökat

På två månader har polisen skadskjutit tre personer, då det brukar hända en till tre gånger per år. Enligt polisöverdirektör Mikko Paatero kan poliser tvingas använda vapen oftare eftersom aggressiviteten mot poliser har ökat.

På söndag kväll ringde en man till nödcentralen och berättade att han var i närheten av polisstationen i Uleåborg med ett vapen han själv hade tillverkat. Mannen sade per telefon att han ville börja en eldstrid med polisen och han klättrade över muren till polisstationens innergård. Där vägrade han ge ifrån sig vapnet utan riktade det mot poliserna, som då sköt honom. Mannen fördes till sjukhus och är enligt polisen inte allvarligt skadad.

– Polisen har skadskjutit personer ovanligt många gånger under en kort period. Att använda vapen är ovillkorligen sista utvägen, men det är ett beslut som fattas av polisen på plats, säger polisöverdirektör Mikko Paatero.

I juni sköt polisen två personer i Helsingfors inom loppet av en vecka, den ene på Banan i Helsingfors centrum, där han gick omkring med ett handeldvapen. Den andre vid Västra terminalen efter att han hade skjutit sin fru.

– Aggressivitet mot poliser har ökat. Det är ett allmänt fenomen också i andra nordiska länder, där det kan vara ännu sämre än i Finland, säger Paatero.

Vad beror aggressiviteten på?

– Antagligen att människor mår dåligt, många unga är arbetslösa och utslagna. Att minska arbetslösheten bland unga skulle vara väldigt viktigt också ur säkerhetsperspektiv.

Jaakko Christensen, polisöverinspektör vid Inrikesministeriet, säger att tröskeln är hög för finländsk polis att använda skjutvapen, internationellt sett.

– Poliser i Finland har en god grundutbildning, vilket säkert är en delorsak till att skjutvapen används sällan, säger Christensen.