Foto: Benjamin Suomela

Bergenheim är redo för ny NHL-säsong

Efter en dyster säsong tyngd av skador och NHL-lockout ser Sean Bergenheim fram emot den kommande hösten. Träningen löper bra, sonen Tyson växer snabbt och planerna för livet efter NHL tar form.

Det solblekta håret på NHL-spelaren Sean Bergenheims huvud och hans brunbrända hy står i bjärt kontrast till den svinkalla ishallen och vintertunga hockeymunderingen. Men även om hockeysäsongen har sommarpaus betyder det inte att spelarna kan slappa. Tränar gör Bergenheim mer eller mindre varje dag, styrketräning på gym varvas med isträningar.

På isen skymtar bland andra NHL-spelaren Mikael Granlund och KHL-spelaren Sami Lepistö.

Vad är det här riktigt för träningar?

– Det vi gör nu är ett slags skridskoteknikövning, vi är ett gäng spelare som så här helt privat tränar tillsammans tre dagar i veckan, säger Bergenheim.

Tränaren vrålar ut order som ekar långa vägar. Spelarna, inklusive Bergenheim, skrinnar runt, runt i rasande fart. Utifrån den scenen är det svårt att tro att den gångna säsongen varit tung. Både NHL-lockouten och en lång väntan på att få de hockeyskador han tampats med länge opererade kastade skuggor över karriären.

Operationerna genomfördes under våren och krävde vila och rehabilitering efteråt.

– Helt återställd är jag inte ännu, men det har känts överraskande bra. Det har blivit en lång paus, men det är lite som att cykla, har man än gång lärt sig det så sitter det kvar, säger Bergenheim och tillägger att han trots allt spelat sedan barnsben.

Tid för familjen

Hockeyn har alltid följt Bergenheim. Under skoltiden satsade han stenhårt på träningen och 2001 började han spela för Jokerit i FM-ligan. År 2002 plockades han till NHL redan i den första omgången. Med Florida Panthers har Bergenheim kontrakt till år 2015, ett lag han har trivts bra med.

– Hur man trivs handlar förstås mycket om hur bra laget klarar sig. Den förförra säsongen tog vi oss till playoffs, de verkligt roliga matcherna. Den säsongen var bra både för mig som spelare och för hela laget.

Även om förra året var tungt innehöll det också ljusglimtar.

– Vänder jag det tråkiga till något positivt så är det att jag fick tillbringa mycket tid med Tyson under hans första år, säger Bergenheim som för drygt ett år sedan blev pappa.

Under en normal säsong hade Bergenheim varit mycket borta, nu fick han i stället möjligheten att bygga upp ett nära förhållande till sonen.

– Men det kommer säkert att bli en chock nu då säsongen drar i gång och jag kommer att sakna honom jättemycket. Att vara pappa är härligt på alla tänkbara sätt, trots att man sover mindre. Finns det något bättre än en skrattande pojke att komma hem till?

Prioriteringarna har kastats om. Nu kommer familjen först och hockeyn i andra hand, därför har tankarna om livet efter hockeykarriären börjat gro.

– Om allt går bra hoppas jag kunna få 5–7 år till i NHL. Därefter tror jag att vi börjar snegla mot Europa, ifall vi inte vill stanna och bo i USA efter karriären. Vi skulle gärna hitta ett fastare hem då Tyson börjar skolan, men man vet ju aldrig vad framtiden har med sig.

Efter nästan halva livet i USA kanske familjen Bergenheim är så amerikaniserad att de vill stanna. Planerna är att byta ut ishockeyn mot rollen som företagare. Bergenheim förbereder i dessa dagar lanseringen av en ny webbtjänst.

– Den samlar olika tjänster för välbefinnande som fysioterapi, massage och osteopati på en och samma sajt. Företagarna får marknadsföra sig själva gratis och till exempel ha en profil med cv och kalender, medan kunden kan hitta olika slags tjänster, jämföra och boka tider via sajten. På en karta ser man till exempel var närmaste service finns.

Kastar inte in handduken ännu

Fortfarande har Bergenheim ändå mycket att ge på isen. Trots att drömmen om NHL gick i uppfyllelse för tio år sedan kvarstår många milstolpar på hockeyvägen.

– Att en dag vinna Stanley Cup är nog det största som skulle kunna hända i min hockeykarriär. Det skulle jag ännu gärna vara med om.

Och OS då?

– Visst skulle det vara en önskan som går i uppfyllelse att få spela i OS, men den platsen kommer om den kommer. Just nu ligger mitt fokus på att göra så bra ifrån mig som möjligt under den kommande säsongen. Jag tror det går hand i hand: spelar jag en bra säsong kanske de tittar på mig inför OS.