Foto: Jannica Luoto

Sveaborg överväger stänga sandvallar

Sveaborgs vallar byggdes på 1800-talet av ryska armén för att kanonerna skulle kunna placeras högre upp. I dag kan ett tusental personer vandra på vallarna dagligen, och erosionen börjar bli ett faktum.

I juni hade Sveaborg 148 000 besökare, vilket är 30 000 fler än under samma tid i fjol.

– Det är roligt att så många hittar till Sveaborg, och att många också är intresserade av fästningens kulturhistoria, säger Veera Nikkanen från Sveaborgs förvaltningsnämnd, som vårdar världsarvet.

Trots att nämnden gläds åt de höga besökssiffrorna funderar man också på konsekvenserna.

– Vi är oroliga för hur sandvallarna klarar av det ökade trycket. De är inte byggda för att tiotusen människor ska gå på dem, vilket händer då och då när det är mycket besökare.

Vallarna på södra delen av fästingen är ett mycket populärt besöksmål på grund av utsikten över havet. De är gjorda av sand och torv och eroderar lätt.

– Därför har vi funderat på att begränsa trafiken på vallarna. Vi har övervägt ett förbud att gå där, men också att införa en viloperiod så att vallarna skulle få återhämta sig. Men just nu skyddar vi dem genom att rekommendera att besökarna håller sig till den så kallade blå vägen, en promenadväg som byggts för att klara också ett stort besökarantal. Den leder besökarna till alla huvudsevärdheter.

– Följer man den blå vägen skyddar man vallarna och ser till att Sveaborg är öppet för alla också i fortsättningen.

Anneli och Paula promenerar upp för en kulle på vallarna. De tycker det är bra att någon tänker på vallarna.

– Nog slits de säkert när det går så här mycket folk här. Det var en jättelång kö till båtarna när vi åkte hit, säger de.

– Någon sorts begränsning skulle vara bra, vallarna måste ju skyddas.

Esa Riikonen är på utflykt med sin familj. Han tror inte att vallarna är så känsliga.

– Jag har besökt Sveaborg sedan jag var barn, och vallarna har inte ändrat alls på 35 år. Snarare har de blivit i bättre skick när de har börjat tas om hand av nämnden.

På en av kullarna finns en skylt med texten "förbjudet att passera". Ändå sitter många på just den kullen och njuter av utsikten och matsäcken. Familjen Kolehmainen testade många picknickställen på Sveaborg innan de landade här.

– Det är synd om vallarna håller på att erodera, kanske man kunde stötta upp dem på något sätt. säger pappa Jarkko.

– Men vi skulle nog besöka Sveaborg ändå, fastän man inte skulle få gå på vallarna. Det finns så många andra vackra ställen här, säger mamma Kaisa.

En lördag i juli kan Sveaborg besökas av 15 000 personer, men vardagarna är ofta mycket lugnare. I fjol besöktes Sveaborg av 760 000 personer.