FOTO: Benjamin Suomela. Det är Graeme Wood som slänger ut order då Juanita kastar loss. För de australiska deltagarna krävdes omsorgsfull planering för att se till att allt stämmer.

Kunglig Cup lockar långväga sjöbjörnar

Inte ens att segelföreningsskjulet brann ner i juni kastar skuggor över tävlingen. Med lite hjälp från Helsingfors stad och framför allt en kamratlig stämning samlar VM i 8mR glada seglare från hela världen.

Där den festliga prisutdelningsceremonin för VM-tävlingarna i 8mR skulle äga rum ligger i dag endast en hög med kolsvart bråte. Det är en dyster påminnelse om den för­ödande branden som ägde rum här på Skifferholmen den 11 juni i år. Branden var ett hårt slag för just åttorna. Skjulet tillhörde Helsingfors segelsällskap HSS, som stoltserar med världens största flotta av åttor.

– Många fick segel eller annan utrustning förstörd. Sphinx miste till exempel alla segel, säger HSS-kommodoren Harri Tanhuanpää.

Klappat och klar för start

Men läget är under kontroll, HSS åttor hissar på måndag startsegel med samma förutsättningar att vinna som alla andra. Den otursdrabbade Sphinxen, vars splitternya segel totalförstördes och vars mast dessutom knäcktes under Hangöregattan, är försedd med ny utrustning.

– Seglen måste beställas från Sydafrika, men de hann i tid. Som tur har vi försäkring som ersätter kostnaderna. Ett nytt storsegel kostar kring 10 000 euro, förseglet upp till 6 000 och spinnakern 4 000, säger kapten Antti Toukolehto.

– Trots oturen är våra förväntningar på tävlingarna stora, säger fördäcksgasten, sonen Petteri Toukolehto.

Även arrangemangen och logistiken kring tävlingarna är under kontroll. Att prisutdelningens festlokal går upp i rök drygt en månad före dagen D sätter självklart lite press på värdarna.

– Visst var det lite panik då skjulet brann, men allt ser bra ut nu, säger vicekommodor Harri Roschier, kapten på Luna, en av förhandsfavoriterna.

Helsingfors stad har också räckt en hjälpande hand.

– Vi har fått ett bidrag på 10 000 euro för att klara av städandet och så har vi fått låna några tält. Vi har renoverat lite smått i västra skjulet också.

Förutom seglingsentusiaster har rojalister all anledning att bevaka Sira Cup, tävlingsklassen för de klassiska åttorna. Den norske kungen Harald V deltar nämligen med båten Sira, som gett cupen dess namn. Men det är inte enbart som kung kapten Harald beundras. Han är högt re­spekterad som seglare och hör till förhandsfavoriterna.

– Han är hemskt bra, han har en riktig proffsbesättning och styr själv. Han vann till exempel Sira Cup i Norge. Men också Raven från Kanada är bra, de har vunnit tre år i rad. Min tippning är att Raven vinner och kungen kommer tvåa, säger Roschier.

Kungligt godkännande

Kungen är uppvuxen med åttasegling och har seglat hela livet. Båten Sira har han tagit över av pappa kung Olav som också var en inbiten åttaseglare.

Enligt Tanhuanpää har kungen redan inspekterat hamnen.

– Han sade att allt ser bra ut, förutom att det inte är någon vind nu.

Det celebra besöket kräver lite extra säkerhetsuppmärksamhet. Det är det ändå inte HSS som behöver ansvara för utan det sköter vår Skyddspolis i samarbete med den norska motsvarigheten.

– Han vill ju bli behandlad så normalt som möjligt. Han försöker vara en helt vanlig kille som tävlar. Men det är klart att det väcker intresse, det är roligt att se honom segla, säger Roschier.

Tävlingarna har många andra långväga gäster, Juanitas besättning har rest ända från Australien.

– Att segla i arkipelagen är i sig en utmaning för oss. Man känner inte till var grunden finns till exempel. Vi är också vana vid lite hårdare vind, säger gasten Declan Brennan.

Teknikansvariga Adrian Reed ser fram emot tävlingarna, men också aftersail-programmet. Han har redan bekantat sig med Helsingfors nattliv som han och besättningen besöker för första gången.

– Det här är en social seglingsklass, stämningen är verkligen bra.