FOTO: Benjamin Suomela. Roboten har varit med på varje konsert sedan Muse-turnén startade i oktober förra året. Kvällens spelning blir dess sista, sedan går den i pension.

Muse flörtar med specialeffekter

Scenen tar fyra dagar att montera och en dag att riva ner. Sedan i tisdags har ett hundratal personer jobbat i tolvtimmarsskift för att förvandla Olympiastadion till en storslagen arena för kvällens Muse-konsert.

– Det här blir vackert, färgglatt och väldigt, väldigt dyrt, säger Scott Lavender och betraktar den 55 meter breda och 28 meter höga scenen som byggs upp på Olympiastadion.

Han är promotor för Live Nation som ordnar allt det praktiska kring konserten: catering, säkerhet, biljettförsäljning ... och förstås det gigantiska projektet att förverkliga själva konserten, med allt vad det innebär av scenbygge, video, ljus, ljud och pyroteknik.

– Och när det handlar om Muse så finns det många överraskningsmoment som ska förberedas väl, säger han.

Totalt 55 lastbilar har kört till Helsingfors i veckan med material till konserten. De kommer både norr­ifrån efter en konsert i Norge och söderifrån med båtar över Finska viken. Live Nation har tre uppsättningar konsertutrustning som flyttas från plats till plats, men bara ett video- och audio-system. Det riggas ner genast efter kvällens konsert och körs till Hartwallarenan för Rihannas konsert i morgon.

Sysselsätter lokalt

En silverfärgad dubbel-långtradare anländer på stadion och backar långsamt upp framför scenen. Ett 20-tal personer i neongula västar börjar genast bära ut grejer ur lastbilarna och pussla ihop ännu fler delar till scenen. De gula västarna markerar att de är lokalt rekryterad arbetskraft, som är totalt cirka 60 personer. Det övriga arbetslaget hör till Live Nation.

Till skillnad från många andra stadionscener är kvällens scen öppen åt alla håll förutom bakåt, inte en halvöppen låda. Från scenen går en 42 meter lång brygga ut till publiken.

– Vi vill att alla i publiken ska kunna se alla i bandet, också trummisen, säger Chad Taylor, produktionschef för Live Nation.

– Det är kul att jobba med Muse, för de bryr sig verkligen om hur helheten byggs upp, säger Lavender.

Första gången Muse spelade i Finland var på Tavastia år 2000. Sedan dess har bandet avancerat från klubband till stadionstjärnor på ett decennium. Cirka 26 000 biljetter har sålts till kvällens konsert och därmed är den nästan slutsåld.