FOTO: Pekka Nyholm.

Sandbankarna i Kalajoki har måsproblem

Myndigheterna rekommenderar att man inte simmar i det nedsmutsade vattnet i Kalajoki i norra Österbotten.

Solen steker men i vattnet lyser badgästerna med sin frånvaro på den populära campingplatsens strand på sandbankarna i Kalajoki. Myndigheterna har rekommenderat att man inte simmar i vattnet i sommar.

Några hundra meter från badstranden fotograferar miljöinspektören i Kalajoki Päiviö Vertanen den omstridda boven i dramat: måsar. Han anser att badstranden blivit nedsmutsad av en stor måskoloni.

Vertanen presenterar problemet för Eero Melantie, som är chef för NTM-centralens naturskyddsenhet. Staden närmade sig nämligen NTM-centralen redan i fjol med anledning av måsarna. Staden skulle vilja hindra måsarna från att bygga bo i området genom att rigga upp käppar och snören.

– Vi ger vårt beslut senast på förhösten. Vi ska försöka klarlägga om det beror på måsarna att bakteriehalterna vid badstranden har stigit, säger Melantie.

Staden vill också rekonstruera en våtmark i närheten av sandbankarna där måsarna gillar att häcka. Man tror att de skulle sluta med det efter rekonstruktionen.

Situationen försvåras av att den skyddade skrattmåsen trivs i området.

– Det finns flera måsarter i en salig röra i Kalajoki. Vi kan inte gå in och påverka livet för bara en art, säger Heikki Aronpää, direktör vid NTM-centralen med ansvar för miljö och naturresurser.

Företagare kräver åtgärder

Esa Takala, som representerar turistföretagarna i trakten, anser att måsproblemet måste åtgärdas eftersom turismen tar skada av det.

– Turismen är en stor näring här och en viktig sak för hela staden. Resecentret kan inte flyttas, men måsarna kan, säger han.

Han tror inte att problemet än så länge märks i företagarnas kassaflöde eller i ortens anseende. Det går att simma vid sandbankarnas andra stränder.

Takala anser också att det är möjligt att strömningar orsakat nedsmutsningen av vattnet, men att saken måste undersökas.

Miljövårdare: Flera orsaker till vattenproblem vid sandbankar

Naturvårdarna misstänker att måsarna är bara en delorsak till att badvattnet vid campingplatsen i Kalajoki har smutsats ned.

– Det handlar om summan av många faktorer, där måsarna kan spela en viss roll, säger biologen Marko Sievänen i den lokala naturskyddsföreningen.

Han säger nedsmutsningen har förvärrats av till exempel dräneringsvattnen från åkrar och av utsläpp från en närbelägen damm och från sommarstugor.

Miljöinspektören i Kalajoki Päiviö Vertanen är däremot övertygad om att föroreningen av måsarnas fel.

– Det finns 6 000 måsar där som producerar 8 000 kilo avföring under en sommar. Prover visar att hundratals miljoner kolibakteriehärdar förs vidare från måsarnas häckningsområden per dygn. Det råder inget tvivel om saken, när man dessutom beaktar flödet och den låglänta kusten, säger Vertanen.

Måsarnas boplatser ligger omkring 500 meter från campingplatsens badstrand.

Risto Sulkava, som är ordförande för Finlands naturskyddsförbund, anser inte på rak arm att det är särskilt sannolikt att måsarna ensamma skulle bära skulden till de förhöjda bakteriehalterna i vattnet.

– Jag har ganska svårt att föreställa mig att måsarnas avföring skulle kunna förstöra havsvattnet, säger Sulkava.