FOTO: Lehtikuva/Mellersta FInlands polisinrättning

Fabrikers säkerhetsslarv leder oftast bara till anmärkning

Straffen för industriföretags säkerhetsförseelser sattes under lupp efter den farliga situationen nyligen på Forcits fabrik i Vihtavuori.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes ska nu se över om fabriker som missköter säkerhetsfrågorna har fått tillräckliga straff, vilket åtminstone Arbets- och näringsministerier anser att inte skett.

Tukes kan till exempel döma ut vite för säkerhetsförseelser eller bestraffa företaget med att stänga fabriken. I allmänhet har man dock bara uppmanat företagen att rätta till bristerna.

– Påföljdssystemet i sig är tillräckligt. Men i ljuset av händelserna i Vihtavuori kan man fråga om systemet har använts tillräckligt, säger överdirektör Pekka Timonen vid ministeriet.

Tukes dryftar ärendet i samband med en slutbedömning av Vihtavuori och gör ändringar vid behov.

Forcits fabrik i Vihtavuori hade fått flera anmärkningar om flyttningen av avfallscontainrar. Om företag inte följer myndigheternas direktiv kan den hotfulla situation som ägde rum i Vihtavuori upprepas.

– Det går inte göra verksamhet av det här slaget helt riskfri, säger Timonen.

Han tillägger att det inte finns några tecken på att Tukes skulle ha otillräckliga resurser. Det finns 15 anställda som gör inspektioner på anläggningarna.

– Det handlar inte om att Tukes inte skulle ha kunnat göra de inspektions- och uppföljningsbesök som behövs.

Inga brandvarnare

Efter olyckan i Vihtavuori utredde FNB att sex anläggningar, som klassas som riskabla för storolyckor, vid den föregående inspektionen hade fått usla betyg till följd av säkerhetsbrister.

Fabrikerna sade sig ha rättat till felen, som bland annat bestod av bristande räddningsplaner och riskanalyser.

Tukes gjorde ett nytt besök på en av de prickade anläggningarna, beläggningsfabriken Kromipinta i Orimattila, i juni. Enligt rapporten har inga nämnvärda förbättringar skett sedan fjolåret, trots att företaget påstår det motsatta.

Vd:n Seppo Partanen är förvånad.

– Nämnvärda? De flesta brister har åtgärdats. Vi rättar till dem alla så småningom enligt de resurser vi har.

Tukes påpekar att Kromipinta till exempel saknar ett brandvarningssystem, vilket är ett villkor för företagets koncession.

– Vi håller på med en priskartläggning av brandvarningssystemen, säger Partanen.

EU dikterar

Partanen anser att en del av Tukes krav kom plötsligt, men Harri Roudasmaa som ansvarar för anläggnings- och gruvtillsynen vid Tukes håller inte med.

– Säkerhetskraven bottnar i EU-regelverk och de har inte ändrats särskilt ofta.

Överdirektör Pekka Timonen medger att lagändringar medför utgifter för företagen.

– Det betyder inte att de kan låta bli att följa lagstiftningen och myndighetsdirektiven i näringsverksamheten.