FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KHALED DESOUKI

Våldet skärps i Egypten

Minst 19 människor har dödats i våldsamma sammandrabbningar vid rivaliserande massdemonstrationer för och emot avsättningen av president Muhammad Mursi.

Minst tio Mursi-anhängare har dödats av säkerhetsstyrkorna tidigt på lördagen, säger Omar Amer, läkare vid ett fältsjukhus i anslutning till Rabaa al-Adawyia-moskén i Nasr city där Mursi-anhängarna genomför sina protester.

Ytterligare 500 har skadats nära den okände soldatens grav en kilometer från moskén.

Amer säger till al-Jazira att fältsjukhuset är i stort behov av läkare, mediciner och medicinsk utrustning.

Några officiella dödssiffror har ännu inte offentliggjorts.

Den statliga nyhetsbyrån Mena rapporterar att polisstyrkor slagit till mot Mursi-anhängare som försökt blockera den närliggande Sjätteoktoberbron.

Al-Jazira har under natten visat bilder på människor täckta i blod när de förs till fältsjukhuset i ett moln av rök som tycks vara tårgas. I bakgrunden hörs sirener och skottlossning.

Muslimska brödraskapets protestaktion i Kairo ska upplösas, sade Egyptens inrikesminister Muhammad Ibrahim sent på fredagen till statliga tidningen al-Ahrams nätupplaga.

Han sade att anhängarna till den störtade presidenten ska skingras inom kort och på lagligt vis.

Minst sju människor dödades i Alexandria och 300 skadades vid sammanstötningar mellan anhängare och motståndare till Mursi runt om Egypten där hundratusentals människor deltog i protesterna.

En av de döda i Alexandria är en 14-årig pojke. Enligt al-Ahram knivskars tonåringen i magen och ytterligare fem personer dödades när anhängare till militären gick till angrepp mot ett proislamistiskt demonstrationståg.