Efter en dryg halvtimme av muntert arbete är gungan färdigriggad. Foto: Jannica Luoto.

Sibbo kallar till gungfest och folkdans

På söndag bjuder Östra Nylands folkdansdistrikt på folkdans, visor och åkturer i distriktets traditionella bygunga. Gungan har i 30 år monterats upp till sommaren och är höjdpunkt för folkdansen i Östra Nyland.

Vid Sibbesgården i Sibbo är en märkvärdig konstruktion under uppbyggnad. Femton äldre män och några kvinnor i samma ålder ställer upp stockar mot varandra. Vid sidan om sitter flera kvinnor och följer med arbetet.

– Nog är dom här tunga, säger någon på rungande Sibbodialekt.

Det är en gunga – eller närmare bestämt en bygunga - som med raska tag reser sig under den varma kvällssolen. Östra Nylands folkdansdistrikt byggde gungan för förs­ta gången för 30 år sedan. På söndag skall jubileet firas.

Viktig tradition

Ann Nevalainen har varit med sedan första början och hör fortfarande till projektets eldsjälar.

– När min pappa var ung på 1930- och 1940-talet fanns traditionen med bygungor fortfarande kvar. Då träffades speciellt ungdomar vid gungan. Ibland försökte männen imponera på kvinnorna med att gunga hela varvet runt, berättar Nevalainen men försäkrar att inga sådana dumdristigheter är möjliga med folkdansdistriktets gunga. Tvärtom monteras gungan delvis ner till kvällen på grund av myndighetskrav.

Gungorna har tidigare spelat en viktig roll för sällskapslivet i små finlandssvenska bygder, fast Nevalainen tycker hon sett dem i gamla finska filmer också. För folkdansen i Östra Nyland är gungan fortfarande en höjdpunkt i verksamheten.

– Det är mycket viktigt för vår byggd att det ordnas, förklarar Bernard Sundbäck. Det var hans virke som gungan först byggdes av och det är hemma hos honom i Pellinge som gungan förvaras under vintrarna.

Gungan rymmer upp till tjugo personer, sittande eller stående, och den monteras ihop en till två gånger varje sommar. Gungan har under årens lopp besökt de flesta bygder i hela Östra Nyland med egna folkdanslag. Sin längsta tur tog gungan när den besökte Skansen i Stockholm under de finlandssvenska dagarna 1987.

– Vi måste montera bort hälften av sätena i bussen för att få plats för alla delar, berättar Sundbäck med glimten i ögat.

Bygungan reser sig under en avslappnad och glad stämning.

– Det är ett rutinerat gäng, de flesta har varit med många år, förklarar Nevalainen.

Både hon och Sundbäck hoppas på en folktillströmning på söndag. Förutom traditionella gungvisor och folkdans kommer kören Blokom­blaanda och Sibbo Spelmanslag att uppträda.

– Välkommen till gungan! ropar Ann Nevalainen när gungan efter en dryg halvtimme är färdig.

Damerna börjar samlas vid gungan och även en del herrar stiger på. Sakta börjar gungan vagga fram och tillbaka medan passagerarna stämmer upp till sång. Första visan är Vinden drar.

– Så här bra har den inte gungat på många år, konstaterar Sundbäck förnöjt.

Östra Nylands folkdistrikt arrangerar en 30-års gungfest på söndag kl 14 på Sibbesgården i Sibbo.