Tunisisk oppositionspolitiker mördad utanför sitt hem

Den tunisiska oppositionspolitikern Mohamed al-Brahimi mördades utanför sitt hem i huvudstaden Tunis i dag. Tunisiens största fackförbund utlyser en generalstrejk på fredagen i protest mot mordet.

Den tunisiske oppositionspolitikern och ledamoten av författningsförsamlingen Muhammad al-Brahimi har skjutits till döds i Tunis. Det uppges att han blev skjuten med elva skott i sitt hem i stadsdelen al-Ghazala. Enligt al-Brahimis partikamrater sköts politikern framför ögonen på sina barn. 

För ett halv år sedan dödades en annan sekulär politiker, Chokri Belaid, vilket ledde till landsomfattande protester. Efter mordet på Belaid riktades anklagelser mot Ennahda, det moderata islamistpartiet, bland annat av Belaids bror. Folkfronten riktar i ett uttalande på sin hemsida i dag kritiska kommentarer mot "religiösa extremister". Det finns inga bevis för att partiet skulle ligga bakom något av dåden.

Tusentals demonstranter har samlats utanför inrikesdepartementet. Även i Sidi Bouzid där det tunisiska upproret föddes har stora protester brutit ut, säger vittnen till Reuters.

al-Brahimi ledde Folkfronten, samma sekulära partiallians som Belaid tillhörde. Han har ofta kritiserat Tunisiens islamistledda regering. 

Vittnen säger till Jeune Afrique att de såg män på motorcyklar avfyra de dödande skotten. Också Belaid sköts till döds utanför sitt hem av män på mc. "Historien upprepar sig", skriver den tunisiska tidningen Le Temps.

Talmannen i Tunisiens konstituerande församling utlyser nationell sorgedag på fredagen.

Kritik mot regering

al-Brahimi har gjort sig känd som en stark kritiker av det moderata islamistpartiet Ennahda (al-Nahda) som tillsammans med flera mindre sekulära partier styr Tunisien. Många av demonstranterna lade omedelbart skulden på partiet.

fakta
Politik i Tunisien
  • Den 14 januari 2011 flydde presidenten och diktatorn Zine al Abidine Ben Ali, som hade styrt Tunisien sedan 1987.
  • I oktober 2011 valde tunisierna en konstituerande församling med uppgift att skriva en ny författning, tillsätta en tillfällig regering och president.
  • Det moderata islamistpartiet Ennahda (al-Nahda) blev största parti med strax under 40 procent av rösterna. Partiet bildade en övergångsregering tillsammans med två sekulära mitten-vänster-partier.
  • I februari mördades oppositionspolitikern Chokri Belaid. Efter protesterna som följde avgick premiärministern och Tunisiens inrikesminister Ali Larayedh fick i uppgift att bilda ny regering.
  • Brahimi var en framträdande oppositionspolitiker. Vid sin död koordinerade han Folkfronten, en sekulär oppositionskoalition som också Belaid ingick i.

I Sidi Bouzid, där det tunisiska upproret föddes, tände demonstranter eld på två av Ennahdas kontor. Rached Ghannouchi, Ennahdas ledare, fördömde omedelbart mordet som ett sätt att "stoppa Tunisiens demokratiska utveckling och döda den enda framgångsrika modellen i regionen". 

Tunisiens utveckling efter president Ben Alis fall har varit lugn i jämförelse med situationen i exempelvis Libyen och Egypten. Men protester har förekommit mot bland annat den skyhöga arbetslösheten och att författningsskrivandet drar ut på tiden.