Tre HS-chefer säger upp sig och grundar bolag

Redaktionscheferna Reetta Räty och Paula Salovaara och utvecklingschef Ville Blåfield har sagt upp sig från Helsingin Sanomat.

Paula Salovaara är redaktionschef för den digitala utvecklingen, Ville Blåfield utvecklingschef och Reetta Räty är redaktionschef. De meddelade om sina uppsägningar på Twitter.

– Jag har sagt upp mig för att jag vill göra roliga saker tillsammans med mina vänner, inte för att jag vill lämna redaktionen. Jag tycker hemskt mycket om redaktionen och mina kolleger, säger Paula Salovaara.

Salovaara berättar att hon, tillsammans med Ville Blåfeld och Reetta Räty ska starta en firma. Vad de kommer att syssla med är ännu oklart.

– Vi är alla tre journalister, så vi kommer knappast att börja med någonting i byggbranschen, säger Salovaara.

Paula Salovaara var med och grundade Radio Helsinki och var en av radiostationens största ägare, tills Radio Helsinki köptes upp av Sanomakoncernen 2005. Det spekulerades om att Salovaaras uppsägning skulle ha haft någonting att göra med att stationen hotas att läggas ner.

– Det här har ingenting med Radio Helsinki att göra. Tvärtom, jag kommer att fortsätta jobba med stationen, säger Salovaara.

Också Reetta Räty säger att det inte finns något ont blod mellan henne och tidningen.

– Jag sade redan på våren att jag tänker sluta och jag såg det som ett bra tillfälle, då två av mina kolleger också sade upp sig, säger Reetta Räty, nyhetschef vid Helsingin Sanomat.

Enligt Räty var det ingenting dramatiskt med att hon säger upp sig. Hon vill fortsätta jobba som journalist, men kunde inte ännu säga med vad hon kommer att jobba i framtiden.

"Ett modigt beslut"

Helsingin Sanomats tf. chefredaktör Riikka Venäläinen säger att trions beslut att gå inte har att göra med Sanomas sparprogram eller de förestående reformerna i tidningens arbete. Dessa reformer presenteras mera detaljerat i höst.

Enligt henne var det trions eget beslut att säga upp sig.

– Det är ett fint och modigt beslut att pröva sina egna vingar, säger Venäläinen till FNB.