Maktkampen i Sydsudan ökar oron

Den politiska spänningen tilltar i Sydsudan sedan presidenten oväntat sparkat hela sin regering.

Soldater och polis bevakar regeringsbyggnader i huvudstaden Juba, samtidigt som våldet ökar på andra håll i landet.

Efter att ha hjälpt behövande i den oroliga delstaten Jonglei befinner sig sjuksköterskan Katrin Kisswani från Läkare utan gränser på plats i Juba, när nyhetsbyrån TT når henne per telefon. Hon tillhör hjälporganisationens akutpool som rycker ut med kort varsel vid akuta katastrofer och kriser.
– Hittills har det varit lugnt runtom i stan, men nu börjar det rapporteras om oroligheter. Soldater patrullerar i vissa stadsdelar för att upprätthålla ordningen där, säger Katrin Kisswani.

Gömmer sig

I Jonglei befinner sig tusentals människor på flykt undan det tilltagande våldet. Sammandrabbningarna mellan regeringsarmén och rebellgruppen David Yau Yau har resulterat i att många människor gömmer sig på landsbygden för att undkomma.

– Det svåraste för oss är att nå ut till de drabbade. Vi har särskilda team som tar sig ut i djungeln för att kunna ge dessa människor sjukvård, säger Katrin Kisswani och tillägger att situationen förvärras av den pågående regnperioden.

Luftvägsinfektioner, diarré, malaria men även skottskador är sådant som sjukvårdspersonalen har behandlat.

Drastiskt beslut

Oron i den unga nationen förvärras också av att presidenten Salva Kiir avskedat regeringen. Även om rykten under den senaste tiden har surrat om att Kiir planerade en ommöblering kom beskedet som en överraskning för många.

– Visst är det ett väldigt drastiskt och förvånande beslut. Frågan är vad han hoppas uppnå med detta. Det värsta som kan hända nu är ännu större politisk splittring och att det leder till att mer våld med etniska förtecken blossar upp, säger Erik Persson, expert på Sydsudan och forskarassistent på Utrikespolitiska institutet, till TT.

En av dem som petats är vicepresidenten Riek Machar som ses som Kiirs största utmanare inför valet 2015. Machar har heller inte gjort någon hemlighet av att vilja ta över presidentposten. Ännu har inga uttalanden gjorts om vilka som ska ersätta de 29 sparkade ministrarna.