Konecranes vd Pekka Lundmark. Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Konecranes vinst halverades

Krantillverkaren Konecranes kommande nedskärningar riktas huvudsakligen till andra länder än Finland, tror Pekka Spolander, analytiker på Pohjola Bank. Konecranes har verksamhet i Hyvinge och Tavastehus.

– Jag skulle tro att de är ganska effektiva. Bolaget har investerat mycket i dem och de borde vara konkurrenskraftiga. Min gissning är att nedskärningarna i Europa sker någon annanstans, säger Pekka Spolander. 

Därtill har Konecranes underhållspersonal i Finland runtom i landet. Spolander tror inte att nedskärningarna påverkar underhållet.

Konecranes meddelade på onsdagen att man inleder ett sparprogram som siktar på att minska personalstyrkan med högst 600 anställda globalt. Totalt sysselsätter bolaget 12 000 personer, varav 2 000 i Finland.

Bolagets kommunikationschef Mikael Wegmüller säger att de eventuella nedskärningarna huvudsakligen drabbar Europa.

– Fokus ligger på Europa och Finland är en del av det. Vi försöker meddela om eventuella åtgärder och beslut före årsskiftet, säger han till FNB.

Mellanöstern och Sydostasien

Sparprogrammet siktar på besparingar på 30 miljoner euro före slutet av 2014.

– Hur nedskärningarna fördelastas är tills vidare oklart. Det ska diskuteras med personalen under de kommande veckorna, säger vd:n Pekka Lundmark, i ett pressmeddelande.

Enligt Lundmark måste bolaget minska sina kostnader för att komma mera i linje med de övriga aktörerna på marknaden. Den hårda priskonkurrensen väntas fortsätta.

– Våra nuvarande kostnader skulle vara lämpliga, om vi kunde räkna med tillväxt, men för närvarande ser det hopplöst ut i världen.

Lundmark är besviken på Konecranes svaga försäljningssiffror för andra kvartalet, april–juni. I orderboken ser det dock bättre ut, anser han. Efterfrågan var dålig i Västeuropa, Kina och Indien. Mellanöstern och Sydostasien utgjorde ljuspunkter.

Konecranes resultat halverades jämfört med året innan. Bolaget gjorde 15,8 miljoner euro i vinst före skatter, jämfört med 32,9 miljoner året innan. Bolaget bedömer att vinsten kommer att öka mot slutet av året.