FOTO: EPA/ABIR ABDULLAH

Arsenikris spär på biståndskatastrof

Efter år av försök att rena Bangladeshs vatten visar världens största förgiftningskatastrof få tecken på att avta. Nya larmrapporter varnar för höga halter av arsenik i ris.

Det har varken färg, smak eller lukt. I över tre årtionden har befolkningen i Bangladesh kämpat mot vad de själva kallat "djävulens vatten".

För två år sedan slog studier fast att över hälften av befolkningen riskerar att dö i förtid efter att ha utsatts för arsenik i dricksvattnet.

Nu belägger nya rön från indiska och brittiska forskare att arsenikförgiftat ris kan ge genetiska skador.

Förgiftat ris

- Det vet vi från hundratals studier. Det visar egentligen ingenting nytt, men det är intressant att exponeringen för ris är så pass hög, säger Marie Vather, professor vid Karolinska institutet.

Arsenik i ris är ett problem världen över, men för bangladeshier som redan utsätts för stora mängder i dricksvattnet och äter ris dagligen, innebär det att fler riskerar att insjukna. Trots år av försök att minska arsenikhalterna är nivåerna fortfarande skrämmande höga.

- För några år sedan, då uppmärksamheten var större, satsade Världsbanken och den egna regeringen ganska mycket. Men det har inte varit i tillräcklig omfattning. Det inkluderar vårt svenska Sida som har gjort en del saker, men som borde ha satsat betydligt mycket mer med tanke på att de bidrog till att borra väldigt många brunnar som numera har arsenikinnehåll, säger Lars-Åke Petersson, professor i internationell barnhälsovård vid Uppsala universitet.

Problem kvar

Arsenikproblemet uppstod när befolkningen i Bangladesh blev beroende av brunnar på 70-talet. Projekt som bland annat finansierades med svenska biståndspengar.

- Det gjordes ju i god tro, men det är väl också det som gör att så många forskningsinitativ nu försöker få bukt med det här problemet, säger Karin Rohlin, Sidas chef för utvecklingssamarbetet med Bangladesh.

Sida borrar bland annat nya brunnar och stöder vattenreningsprojekt, men större åtgärder behövs.

- Vattenproblematiken kommer att förbli ett av Bangladesh största utvecklingsproblem lång tid framöver.