FOTO: AFP/Lehtikuva

Alla gläds inte över påvens besök i Brasilien

Påven Franciskus har mottagits med både applåder och demonstrationer i Rio de Janeiro i Brasilien. Stolthet över att Latinamerikas första "egna" påve är på besök blandades med kritik mot de höga kostnaderna för besöket.

Tiotusentals hade på måndagen samlats på gatorna för att möta påven. Franciskus, från Argentina, körde genom folksamlingen i en öppen jeep medan han viftade med Brasiliens och Argentinas flaggor.

– Jag är ivrig och stolt. Han är vår påve, den första från Latinamerika, säger Norma More från Paraguay.

Påven träffade också på måndagen Brasiliens president DilmaRousseff.

Våldsam demonstration

30 000 poliser och soldater ansvarar för säkerheten under påvens besök. Bakom de massiva säkerhetsarrangemangen ligger de stora demonstrationerna som skakat landet under den senaste tiden. Också på måndagen demonstrerade hundratals personer. De var främst kritiska mot de höga kostnaderna som påvens första besök i landet orsakar. Besöket kostar skattebetalarna miljoner.

Demonstrationen förlöpte inte utan våld. En av nyhetsbyrån AFP:s fotografer måste uppsöka läkarvård efter att ha misshandlats av polisen.

Polisen hittade också på måndagen en hemgjord bomb utanför en kyrka i staden Aparecida. Det är oklart om bomben var riktad mot påven.