Svenska guldsmeder oroade efter färsk dom

Det brutala rånet då en 73-årig guldhandlare överfölls och sköts till döds i sitt hem har gjort Sveriges guldsmeder oroliga. En 25-årig man har nu dömts för dådet.

– Det finns en oro och funderingar på om det är värt att fortsätta, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Dödsskjutningen har satt spår i en bransch där många redan är rädda. Rånen mot guldsmedsbutiker har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2004 och 2012 skedde en femdubbling. Flera guldsmeder har valt att lägga ner, enligt Geijer.

Överfölls hemma, försvarade sig

Det var i våras som tre personer tog sig in och överföll den 73-årige guldhandlaren och hans fru i deras bostad på Reimersholme i Stockholm. En 25-årig man som på tisdagen dömdes till tolv års fängelse, bland annat för dråp, höll det äldre paret fångna medan kumpanerna länsade mannens butik.

Under tiden lyckades 73-åringen få tag på en kniv och attackerade den beväpnade 25-åringen, som då sköt den äldre mannen i bröstet.

Mannen erkände att han skjutit guldhandlaren men hävdade att det var i självförsvar.

Domstolen gick på den dömdes linje. Guldhandlaren använde mer våld än situationen tillät, enligt rätten, och 25-åringen hade därför rätt att försvara sig.

Men även han använde för mycket våld och kunde därför dömas för dödsskjutningen. Guldhandlarens knivattack var dock en förmildrande omständighet och 25-åringen dömdes för dråp i stället för mord.

Även en 23-åring var åtalad för inblandning i rånet, men friades.

– Mycket talar för att jag kommer att överklaga det här, säger kammaråklagare Fredrik Karlsson.