FOTO: AFP/Lehtikuva

Obama beredd att beväpna Syrienrebeller

Kriget i Syrien rasar på tredje året och USA:s president Barack Obama tycks nu vara beredd att beväpna grupperna som bekämpar al-Assadregimen. Samtidigt kämpar FN för att försöka få slut på kriget genom förhandlingar.

Obamas regering har förhandlat med USA:s kongress och lyckats skingra en del av de tvivel som fanns kring planerna på att beväpna de syriska rebellerna. Ett orosmoln är att vapnen ska hamna i händerna på militanta islamister som Nusra-fronten. Ett annat är att vapnen inte räcker för att ändra balansen i striderna mot regimen, som de senaste månaderna tycks ha stärkts medan rebellerna har försvagats.

- Vi tror att dessa tvivel nu har undanröjts och att vi nu ska kunna framskrida (med planerna), säger en insatt källa till Reuters.

Motsatta åsikter

Mike Rogers, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, säger också att han tror att regeringen kan "gå vidare".

Adam Schiff, som även han sitter i underrättelseutskottet, motsätter sig dock beväpningen som han anser kommer "för sent" och är otillräcklig mot regimen, som är mycket bättre beväpnad än rebellerna.

- Jag tror att vi skulle behöva bidra med en så massiv mängd vapen och annat militärt stöd för att ändra balansen på slagfältet, att vi oundvikligen skulle dras djupare ner i inbördeskriget, säger han.

Det är oklart när USA planerar börja sända vapnen, men anhängare till Syrienrebellerna hoppas att leveranserna ska börja redan i augusti.

FN-strävanden

Samtidigt kämpar FN-sändebudet Lakhdar Brahimi för att få till en uppföljande fredskonferens om Syrien, Genève 2. Förhoppningarna är att konferensen, som från början var planerad till i maj, ska kunna hållas i september.

FN är emot Obamas planer på att beväpna oppositionen.

- Vapen ger inte fred. Vi skulle vilja se vapenleveranserna stoppas till alla sidor.

FN:s säkerhetsråd ska hålla ett första möte med den syriska oppositionsalliansens ledare på fredag, rapporterar AFP.

Artikeln har uppdaterats.