En brasiliansk man utklädd till Franciskus vid stranden Copacabana i Rio de Janeiro. Foto: Lehtikuva/AFP/Gabriel Bouys.

Brasilien laddar för påvligt besök

Miljontals brasilianer väntar andäktigt på Franciskus som på måndagen anländer till Rio de Janeiro för sin första utlandsresa som påve. "Folkets påve" hoppas med sitt besök kunna blåsa liv i en allt mer avtacklad tro.

Franciskus ska tillbringa en vecka i världens största romersk-katolska land. Han kommer att leda ett massivt katolskt ungdomsmöte som väntas samla uppåt två miljoner personer.

Särskilt i Brasilien har kyrkan på senare tid förlorat anhängare till blomstrande evangelistkyrkor, skriver argentinska Clarín. Hoppet är stort om att det illustra besöket ska blåsa nytt liv i tron. Men den senaste tidens protester i Brasilien, då hundratusentals har demonstrerat mot allt från korruption till priset på bussbiljetter, har försatt besöket i ett oväntat politiskt sammanhang.

Politisk krutdurk

Den brasilianska kyrkan har liksom påven själv uttryckt stöd för protesterna. Många frågar sig nu hur pass tydlig Franciskus kommer att vara när det gäller sociala frågor i Latinamerika, som inte bara hyser 42 procent av världens katoliker utan också har stora sociala klyftor.

Den politiska krutdurken blir inte mindre laddad av att president Dilma Rousseff bjudit in regionens presidenter till den avslutande högmässan. Flera av presidenterna har kritiserats för att förtrycka yttrandefriheten.

"Folkets påve"

Säkerhetspådraget inför besöket är enormt, både för att skydda Franciskus och för att förhindra nya demonstrationer. Men själv vill Franciskus ses som "folkets påve".

Under sitt besök kommer han bland annat att besöka en favela och ett sjukhus som behandlar missbrukare. Och han har undanbett sig de skottsäkra "påvemobilerna" som togs fram efter mordförsöket på Johannes Paulus II 1981 och ska åka i en öppen jeep för att kunna ha direktkontakt med ungdomarna.