Enåsbron på Drumsö renoveras. Det smala stycke som går att åka på ska bussar, motorcyklar och bilister samsas om. Foto: Karl Vilhjálmsson.

Brobyggen prövar bilisterna på Västerleden

Resenärer längs Västerleden har mötts av ovanligt många brobyggen under de senaste veckorna. Det är inte bara på Helsingforssidan som renoveringar görs, även i Esbo byggs ett flertal broar om.

På Drumsö i Helsingfors renoveras tre broar: Enåsbron, Knipgrändsbron och Morsviksvägens bro.

I Esbo breddas Bruksbron nära Stensvik. Den ska breddas och renoveras från grunden. Också Biskopsbron nära köpcentret Iso Omena i Mattby förnyas.

Att så många broar renoveras samtidigt är en ren slump. Esbo och Helsingfors har fattat renoveringsbesluten oberoende av varandra.

– Det rör sig om grundläggande reparationer som varit i antågande en längre tid. Våra undersökningar visade att broarna var i dåligt skick och behövde repareras. Att man reparerar i Esbo samtidigt är ett sammanträffande, säger Timo Rytkönen vid Helsingfors stads byggnadsverk.

De många byggena leder oundvikligen till en hel del trafikstörningar. På sträckan från Gräsviken till Drumsö har en fil varit avstängd och på många ställen har hastighetsbegränsningen sänkts till 60 kilometer i timmen. Uppe på Bruksbron i Esbo är trafiken mycket begränsad på grund av det trånga utrymmet.

Arbetet på Drumsö kommer att pågå fram till hösten.

– Vi har ännu några mindre broar som ska repareras nästa år, men längs Västerleden beräknas arbetet vara färdigt i september, säger Rytkönen.

Allvarliga skador

Bruksbron i närheten av Stensvik är en av de broar som förnyas i Esbo längs Västerleden. Innan arbetet inleddes var bron i mycket dåligt skick och man hade tvingats sänka viktbegränsningen till 16 ton. Bron byggdes ursprungligen som en tillfällig bro, men det var redan 1967.

Planerna på förnyelse av bro har varit i planerna sedan 2006, men först nu har de förverkligats. Bron ska breddas och få utrymme för tre körfiler och busshållplatser på båda sidorna om vägen. Totala budgeten för bygget landar på 1,8 miljoner euro.

Biskopsbron vid Iso Omena är även den under ombyggnad som en förberedelse för den kommande västmetron. Vägen från köpcentret mot Olars breddas för att kunna ta emot den ökande trafikströmmen. Projektets budget är 8 miljoner euro och det beräknas vara färdigt i slutet av 2014.