Elias Jubran kom från Stockholm för att se Iron Maiden igen – senast var det en vecka sedan. HBL/KARL VILHJALMSSON

Maidenfans i flera generationer

Iron Maiden kan konsten att linda sina fans kring lillfingern. Britterna drog upp på scen på Olympiastadion med turnén Maiden England som är en hyllning till konsertvideon med samma namn från 1989.

För Elias Jubran och Ola Ersfjord räckte det inte att se Iron Maiden i Stockholm en vecka sedan. De tog sig till Helsingfors för att i kväll återuppleva showen.

– Jag försöker se så många spelningar jag kan, två till tre per turné. Det är världens bästa band, berättar Jubran.

Det har redan blivit över tjugo spelningar för 23-åringen från Stockholm. Han hittade bandet som 13-åring, och det blev för honom "steget bort från datorspelet till att bli tuff".

– Jag har inget favoritfotbollslag, ingen religion. Med Iron Maiden är det svartvitt, det finns ingen gråskala. Jag behöver inte fundera på hur jag ska klä mig. Livet är så mycket lättare, förklarar Jubran och konstaterar att han är en Maidenfundamentalist.

Familjefest
Jubran och Ersfjord har slagit läger på gräsmattan vid Olympiastadion tillsammans med Emma Grönqvist och Miko Sipilä. De har tagit med sig dottern Maja som snart blir fem månader. Hon får hänga med föräldrarna en stund till, när Iron Maiden ska stiga på scen blir hon förpassad till morföräldrarna.

Iron Maiden-sparkdräkten lyser med sin frånvaro, ännu har hon inte blivit indoktrinerad. När ska träningen börja?

– Hon får välja själv vad hon lyssnar på, bäst att inte försöka knuffa det på henne. Troligtvis kommer hon att lyssna på något helt annat än vi, säger mamma Emma som sett Iron Maiden fyra eller fem gånger.

– När det är ett bra band så blir man inte trött på att se dem. Alltid är det bättre än att höra på cd, säger hon.

Finland är ingen ny bekantskap för Iron Maiden. Britterna satte sin fot första gången i landet för 33 år sedan. Då var det Kuusrock i Uleåborg som fick ta emot det nybakta bandet. Årets spelning är den 24, och tredje gången på Olympiastadion.

Passar alla åldrar
I en intervju till Helsingin Sanomat säger grundaren och basisten Steve Harris att det är en smått skrämmande tanke att spela för fans som inte ens var födda när låtarna skrevs.

Ola Ersfjord hade knappt lärt sig gå när klassikern Fear of the Dark släpptes. För honom är det bara fantastiskt med ett band som hållit på så länge. Än bättre blir det av att showen blickar tillbaka till 80-talet – med robotar och allt.

– Därför är det så speciellt, att höra gubbarna som skryter: "Jag såg dem 1987".

Både Ersfjord och Jubran är överens. Det kommer att vara rena dyrkan i kväll.

– Det spelar ingen roll vad de gör. Det är ju självklart att det kommer att vara bra, säger de unisont.

Som förband har Iron Maiden banden Ghost, Sabaton och Amorphis. Iron Maiden spelar kring 21.00.