Alexej Navalnyj talar till sina supportrar i Moskva. Foto: EPA/Sergei Chirikov

"Navalnyj blir inte vald"

Den ryska oppositionsledaren Alexej Navalnyj ställer upp i borgämstarvalet i Moskva - men kommer inte att bli vald, menar Lena Jonson på Utrikespolitiska institutet.

Frisläppandet av Alexej Navalnyj är ett tecken på att regimen inte vet hur man ska hantera honom, säger Lena Jonson, Rysslandsexpert på Sveriges Utrikespolitiska institut, till nyhetsbyrån TT.

– Instinkten är att sätta åt honom eftersom man sätter åt alla andra i oppositionen. Samtidigt är man medveten om att det har en hög kostnad, både vad gäller protester inom landet och utländska reaktioner. Därmed vinglar man lite i sitt beslut, säger hon.

Men hon tror inte frigivningen förbättrat hans chanser i borgmästarvalet. Att han ägnar sig åt sin kampanj är bara en gest som regeringen är intresserad av för att legitimera valet, säger hon.

– Han kommer inte att bli vald. Det är inte någon som kommer att tillåta honom att vinna oavsett antal röster. Och skulle han vinna skulle det vara för att han oskadliggjorts politiskt.

Men det tror inte Jonson kommer att hända.

– Han är också ett politiskt djur. Han ser att han på sikt kommer att ha en roll att spela inom oppositionen och jag tror att det väger tyngre än en meningslös symbolposition.

Men frågan kvarstår fortfarande om Navalnyj ens kommer att lagligen kunna ställa upp i valet, om hans överklagan avslås i högre instans.

– Domstolsväsendet är inte oberoende och det kommer att signaleras ovanifrån om vad utgången ska vara.