Portugals socialistiske oppositionsledare Aníbal Cavaco Silva vill omförhandla villkoren som Portugal kommit överens om med internationella långivare. Foto: EPA/Miguel A. Lopes.

Krissamtal i Portugal bröt samman

Samtalen om ännu ett portugisiskt krispaket har brutit samman, meddelar den socialistiske oppositionsledaren António José Seguro. Han uppger att center-höger-regeringen omöjliggjort en bred uppgörelse.

Aníbal Cavaco Silva, landets konservative president, har siktat på att få till stånd en pakt mellan regeringen och oppositionen. Men Seguro kräver i stället stopp för krispolitiken.

- Vad som ska hända nu är presidentens sak att avgöra, säger han.

Seguro anser att portugiserna inte kan offra sig mer. Hans egen linje är i stället att landet omförhandlar de villkor Portugal kommit överens om med de internationella långivarna i samband med räddningspaketet 2011. I utbyte mot skattehöjningar och nedskärningar har EU och Internationella valutafonden lånat ut 78 miljarder euro (drygt 670 miljarder kronor) till det skuldtyngda landet.

Krisåtgärderna har varit impopulära bland portugiserna och utlöst flera generalstrejker. Landet befinner sig i recession och arbetslösheten har klättrat till rekordhöga 18 procent.

Läget blev akut när två ledande ministrar avgick ur regeringskoalitionen för en tid sedan efter interna bråk om åtstramningarna. Landet tvingades då att begära att långivarna skjuter upp utvärderingen av de portugisiska räkenskaperna