Farosituationen i Vihtavuori kunde ha undvikits. STR / LEHTIKUVA / Janne Nousiainen

Säkerhetsbrister tolereras alltför länge

Fortgående säkerhetsbrister inom industrin leder sällan till konsekvenser. Industrianläggningar som upprepade gånger försummar säkerheten kan föreläggas med vite på tiotusentals euro.

 

– En del av anläggningarna närmar sig troligtvis gränsen för att vi på allvar överväger det (att förelägga vite), säger direktören för anläggnings- och gruvövervakning, Päivi Rantakoski, vid Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes).

Hon preciserar inte vilka företag som kan hotas av böter. Vite ges bara i extremfall. Rantakoski kan inte på rak arm säga om en enda industrianläggning ålagts med vite under den senaste tiden.

En striktare åtgärd är att stänga fabriken. Oftast klarar anläggningarna sig undan med en anmärkning.

Om anmärkningarna upprepas kan Tukes göra inspektionsbesök mer frekvent. Det leder till tilläggskostnader, eftersom besöken kostar.

En expert uppger att det är svårt att uppskatta hur många anmärkningar det är förnuftigt att ge till att vårdlösa fabriker.

– Saker kan så att säga vara under arbete. Hur länge de kan vara under arbete är en annan femma, säger professor Jouni Kivistö-Rahnasto, som är expert i riskhantering och säkerhetsteknik vid Tammerfors tekniska universitet.

Brister på nästan alla fabriker
Rantakoski säger att piskor inte är särskilt effektiva. De 15 inspektörerna på Tukes har inte ens resurser till en mer noggrann tillsyn.

– Frivilliga metoder ger ofta bättre resultat. När vi påpekar om problem tar den största delen av anläggningarna hand om dem. Om de inte gör det blir det många tråkiga konsekvenser, så som nu i Vihtavuori.

Enligt Rantakoski får de flesta fabrikerna anmärkningar under varje inspektion.

– Också på bättre anläggningar finns något att anmärka om.

Från Tukes synvinkel är vissa försummelser allvarligare än andra. Tukes förhåller sig strängast till försummelser som gäller säkerhetsplanering och -kunskap.

Jouni Kivistö-Rahnasto berömmer Tukes övervakning. Han påminner om att olyckor inte orsakas enbart av slarv, slumpen har också alltid sitt finger med i spelet.

– Det kan ske olyckor också på de bästa företagen. Olyckor ger alltid en bild av att läget är sämre än vad det egentligen är. Mycket kan ha gjorts men någonting är ofullbordat.