Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Ledarstick i församlingstidning irriterar Räsänen

Ett ledarstick i församlingstidningen Kirkko & Kaupunki irriterar inrikesminister Päivi Räsänen (KD).

Chefredaktören Seppo Simola skriver att Kristdemokraterna och deras ordförande Räsänen utgör en svår belastning för kyrkan och att det vore bäst om partiet läggs ner och Räsänen avgår eller håller tyst.

– Partiet representerar en form av kristendom. Människor blandar ihop partiet och kyrkan. Då blir det lätt så att kyrkan får bära ansvaret för allt som partiet går ut med. Kristdemokraterna har med sina ensidiga ställningstaganden fördunklat vad den kristna tron är i all sin rikedom, säger Simola.

Räsänen visade dock att hon inte tänker hålla tyst. Hon undrar å sin sida om den kyrkliga tidningen verkligen har som linje att angripa grundläggande rättigheter i ett demokratiskt samhälle.

Simola försvarar sitt ledarstick med att tidningen görs enligt journalistiska principer. Han påpekar att utgivaren, det vill Helsingfors kyrkliga samfällighet, inte dikterar dess ställningstaganden. 

Räsänen säger sig vara övertygad om att partiet inte skadat kyrkan. Hon ser det som en självklarhet och partiet och kyrkan står för olika saker.

– Partiet kristdemokraterna har en helt annan agenda än kyrkan. Kyrkans uppgift är att sprida evangeliet och partiets att främja samhällets bästa. De har sina egna revir, säger Räsänen.

Hon betonar att partiet aldrig själv påstått sig representera kyrkan. Hon anser att de två har ett sakligt förhållande.

– Jag tror att krykan vill upprätthålla sakliga relationer till samtliga partier. Jag tycker det är helt rätt inställning.