Ommöblering efter Donners inträde

Det blir en omfördelning av svenska riksdagsgruppens utskottsplatser när Jörn Donner ersätter Astrid Thors i riksdagen i september.

Jörn Donners (SFP) inträde i riksdagen innebär att svenska riksdagsgruppens utskottsplatser omfördelas. Astrid Thors representerade SFP i finansutskottet och stora utskottet. Donner har däremot uttryckt ett intresse för kultur- och utrikesfrågor.

– Jag har sysslat med utrikespolitiska frågor i 50 år. De flesta av våra riksdagsledamöter var inte ens födda då, säger Donner.

Donner var tidigare suppleant för Astrid Thors, men inträder själv som ordinarieledamot i riksdagen efter att Thors på onsdagen utsågs till minoritetsombud för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Mikaela Nylander, gruppordförande för svenska riksdagsgruppen, menar att den nya fördelningen av utskottsplatser klarnar först mot slutet av sommaren.

– Platserna omfördelas under riksdagsgruppens sommarmöte i slutet av augusti. Precis som efter riksdagsvalet kommer jag att höra önskemål och sen pusslar vi ihop det. Donner vill knappast ha Thors platser finansutskottet och stora utskottet.

Ett visst intresse uttrycker Donner ändå för att ta tag i Astrid Thors tidigare uppgifter.

– Finansutskottet är jag väldigt inkompetent på, men det stora utskottet är naturligtvis väldigt intressant på många sätt, säger Donner.