Skärmdump från Sveriges Radios sajt.

Sommarprat ledde till donationsiver

Donationsanmälningarna började rassla in hos svenska Socialstyrelsen efter att Martha Ehlin sommarpratade om sina transplantationer i P1. Ehlin måste genomgå transplantationer på fem organ för att överleva sin cancer.

"Helt plötsligt förväntade jag mig att jag skulle få, men jag hade aldrig uttryckt min vilja att ge. Jag både skämdes och blev arg."

Så sade Martha Ehlin i hennes Sommarprogram som i går sändes på P1. Hon valdes till Lyssnarnas Sommavärd 2013 efter att hon genomgått en massiv operation där fem av hennes organ byttes till donerade organ.

Blott 30 år gammal drabbades hon av bukspottskörtelcancer, och gårdagens program var en hyllning till de personer som gjort beslutet att ge sina organ efter sin död till behövande. 

"Jag måste erkänna att jag själv inte hade tagit ställning till donation av organ när jag stod på väntelistan", sade Ehlin i P1.

Hennes program blev det mest delade från Sveriges Radio på sociala medier i går. Ehlins programs ledde till att anmälningarna hos Socialstyrelsen sköt i höjden.

Beslut att tänka på
– Vi ser att ju att flera hundra har anmält sig, det är ju väldigt mycket mer, sade Annette Richardson, enhetschef på Socialstyrelsen, i går till Studio Ett på radiokanalen P1.

I normala fall är det tio till femton personer per dag som anmäler sig till donationsregistret som frivilla att donera sina organ. Richardson påminner om att man inte ska misstro sin förmåga att donera.

– Ingen är för gammal. En del unga är positivt inställlda men tänker att "det gäller inte mig", sade Richardson. 

Hon hoppas på att trenden att anmäla sig håller i sig och att intresset inte ska svalna. 

I Finland finns inget motsvarande register för att registrera sig som donator, utan man ska tala med sin familj om saken och bära på sig ett kort där det framkommer att man vill donera sina organ.

Mer info om donation i Finland finns på www.stm.fi/sv/social_och_halsotjanster/halsotjanster/donationsviljaexempel.