LEHTIKUVA / Jussi Nukari

WWF ilsket över utökad lojakt

WWF och Finlands naturskyddsförbund kritiserar planerna på att bevilja rekordmånga licenser för lojakt.

Jord- och skogsbruksministeriet föreslog efter midsommaren att det för nästa jaktsäsong beviljas närmare 600 jaktlicenser på lo, vilket är cirka tredjedel fler än i fjol.

I ett uttalande till ministeriet kritiserar världsnaturfonden WWF det att man gick ut med planerna med så kort varsel och mitt i semestersäsongen.

Världsnaturfonden påpekar också att dess enkät visar att de flesta finländare inte anser att det finns för många lodjur i Finland.

Föreslår 420
Också Finlands naturskyssförbund (FNF) förundrar sig över beslutet som kommer att leda till att stammen minskar, då den förslagna jaktmängden är 22 procent av hela stammen.

FNF hoppas på att Finlands viltcentral håller sig till att bevilja maximalt 420 jaktlicenser, som motsvarar 16 procent av stammen och som inte skulle leda till att stammen sjunker. 

Enligt FNF är största delen av jaktlicenserna beviljade till områden utanför renskötselområdet, där lodjuren orsakar få skador som ersätts. I fjol registerades mindre än tjugo skador orsakade av lo.  

Tävlar om vilt med jägarna
Motivationen till förslaget är att det skulle göra att folk förhåller sig positivt till lodjur också i fortsättningen, och att djurens skygghet mot människan bevaras. 

Ministeriet påpekade också att lodjuren i viss mån vållar skador för boskapsnäringen och att de äter vilt som är viktigt för jägarna.  

Den skygga lon är strikt skyddad. Det finns uppskattningsvis 2 500 lodjur i Finland, enligt Vilt- och fiskeriforskningsanstalten. Enligt FNF håller lodjuret antalet främmande arter, rävar och andra smårovdjur i styr, vilket främjar bland annat stammen av skogshöns som tjäder och orre.