HBL

Fler fartygsorder för Wärtsilä

Det finns en försiktig ljusning i sikte i varvsindustrin, anser verkstadsbolaget Wärtsilä, även om vinstökningen inte blev som väntat.

Koncernchefen Björn Rosengren säger att det under årets första halva beställdes 749 nya fartyg i världen, jämfört med 490 för ett år sedan.


– Marknadsutsikterna är alltjämt försiktiga men bättre än i fjol, säger Rosengren i Wärtsiläs delårsrapport som offentliggjordes på torsdagen.

Skeppsbyggnadsmarknaden belastas fortfarande av överkapacitet och brist på finansiering. Allt fler kunder avvaktar med investeringar i det osäkra läget.

Wärtsiläs resultat före skatter var 104 miljoner euro under årets andra kvartal, vilket var lite mer än ett år tidigare. Omsättningen gick upp med fem procent till 1 152 miljoner euro.

Vinstfall men fler beställningar
Koncernens uppvisar ett försäljningslyft på 10 procent och en rörelsemarginal på cirka 11 procent. 

Wärtsilä fick nya beställningar i april–juni till ett värde av inemot 1,1 miljarder euro. Orderstocken ökade till 4,8 miljarder euro. 

Däremot föll vinsten för andra kvartalet till 111 miljoner euro, ned från 113 miljoner euro ett år tidigare. Analytiker hade räknat med en vinstökning till 122 miljoner euro, enligt en Reuters-enkät.