Foto: AFP / Lehtikuva

Schettino beredd avtjäna tre år

Francesco Schettino, kapten för det förlista kryssningsfartyget Costa Concordia, begär återigen en uppgörelse och säger sig vara beredd att sitta tre år i fängelse. Men det är osannolikt att hans begäran godtas.

När rättegången i staden Grosseto återupptogs på onsdagen, sade chefsåklagare Francesco Verusio att det är "ingen tvekan" om att Schettino är skyldig, frågan är bara "hur långt straffet kommer att bli". En tidigare begäran om uppgörelse har avvisats.

Schettino — i medier kallad "Italiens mest hatade man" och "Kapten Ynkrygg" — misstänks för vållande till annans död. Han anklagas också för att själv ha lämnat fartyget innan det hade evakuerats och för miljöbrott. Totalt riskerar han drygt 20 års fängelse.

Överlevande och anhöriga till de 32 dödsoffren fanns på plats i rättssalen.

- De överlevande kommer att tvingas leva med ångest resten av sina liv. Det var mörkt, panik, det fanns ingen väg ut, sade ombudet för två familjer.

Men Schettino är inte den enda som bör ställas till svars för olyckan, hävdade hans försvar.

- Han har aldrig smitit ifrån sina skyldigheter, sade advokaten Domenico Pepe.

Försvaret argumenterar för att Schettino avvärjde en ännu större katastrof genom att styra fartyget in på grundare vatten, och att han kastades överbord.

Parallellt pågår ett stort antal civilmål mot Schettino. Bland kärandena finns fartygets ägare Costa Cruises som anklagar Schettino för att ha orsakat olyckan och förstört fartyget.

Costa Cruises har betalat en miljon euro i skadestånd för att slippa åtal. Flera av dem som stämt Schettino kritiserar uppgörelsen, och anser att delar av ansvaret ligger högre upp.

Fartyget förväntas bärgas i september, med risk för att det kollapsar.