Foto: Lehtikuva/Janne Nousiainen.

Orsaken bakom explosionsrisken i Vihtavuori klar

Enligt en polisutredning orsakades upphettningen i Forcits krutfabrik i Vihtavuori av en reaktion mellan sprängavfall och svavlerik malm efter att ämnena kommit i kontakt med varandra.

Spärngavfallet, ett emulsionssprängämne, och malmen kom i sannolikt i kontakt då sprängmassan läckt ut från ett borrhål i berget. Malmen kommer från Pyhäsalmi fabrik i Pyhäjärvi. 

Då sprängmassan samlats upp i avfallscontainern hade man också samlat in malm som uppstått då man borrat hålet. Också två laddningar från borrhålet hamnade i containern, som transporterades till fabriksområdet i Vihtavuori. Containern har förvarats där sedan augusti 2012. 

Den svavelrika malmen reagerade tillsammans med syre och sprängämnets ammoniumnitrat vilket orsakade en kedjereaktion som ledde till en upphettning på åtminstone 200 grader. Temperaturen brände hål på polyetyenplastcontainern. 

Enligt polisen fanns det risk för en allvarlig olycka. 

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes undersöker fabriksområdet i Pyhäsalmi under onsdag kväll. Varför avfallscontainrar med okänt innehåll bevarades nära byggnader som innehöll sprängämnen är fortfarande en öppen fråga. Enligt Tukes borde man ha sett till att laddningarna inte kommer i kontakt med sprängämnen. 

Enligt polisen är den största utmaningen för Vihtavuorifabriken att reda ut hur sprängavfall ska förstöras kontrollerat. Tukes kommer att överväga fabrikens förutsättningar att återuppta sin verksamhet.