Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa.

Hundratals skattesmitare kan få resning

Stora skattesmitare kan slippa straff. Det är följden av att Högsta domstolen slår fast att skattebrottslingar inte kan straffas med både skatteförhöjning och dömas för skattebrott.

Bara ett halvår innan den nya lagen om dubbelbestraffning väntas träda i kraft ändrar Högsta domstolen praxis om dubbelbestraffning. Från och med början av juli är det inte längre tillåtet att dubbelbestraffa skattebrottslingar. Det betyder att man inte kan dömas för samma brott två gånger. Högsta domstolen anser att åtal inte kan väckas mot en person som redan dömts att betala skatteförhöjning innan rättegången mot personen inletts. Det gäller också om personen inte döms att betala skatteförhöjning.

Grundproblemet i Finland uppstår när olika instanser jobbar i otakt, menar Marjaana Helminen, professor i skatterätt vid Helsingfors universitet. Polisutredningen pågår ofta då skattemyndigheten gör beskattningsbeslutet och påför skatteförhöjningen, vilket leder till så kallad dubbelbestraffning. En annan anledning till Högsta domstolens nya prejudikat är att harmonisera den nationella lagen med EU-lagstiftning.

Dan Frände, professor i straffrätt, är nöjd med avgörandet. Den gamla praxisen stred mot den allmänna rättsmedvetenheten och processprinciper.

– Tidigare var det ett stort problem om du fick skatteförhöjning som inte hade vunnit laga kraft då det inte hindrade en straffprocess. Det var en besvärlig sak eftersom det var konstigt att du fick en skatteförhöjning, betalade den och skrev ett brev till Skattestyrelsen att du inte väcker besvär – ändå fanns det en besvärstid på fem år som inte hindrade parallella processer.

Det strider mot den allmänna rättsuppfattningen. Är det en gång ett straff så kan det inte hänga på om straffet vunnit laga kraft eller inte, säger Frände.

– Jag tycker att det ger en väldigt bra bild av Högsta domstolens flexibilitet att man insåg att man inte kan vara stursk och hålla fast vid en linje som strider mot det allmänna rättsmedvetandet, utan man hade förstånd att ändra sig. Nu måste man ta konsekvenserna.

En av följderna är att många skattebrottslingar nu kommer att kunna ansöka om resning, tror flera rättslärda.

– Det betyder att vi kan få en massa processer där man försöker återbryta gamla domar då Högsta domstolen ändrade åsikt, säger Frände som inte tar ställning till om en resningsansökan skulle lyckas.

Fram till i går hade ingen resningsansökan skickats till Högsta domstolen. Årligen döms runt 500 personer för skattebrott.

Kryphål för aktuella fall

De nya riktlinjerna leder till att Skattförvaltningen nu tvingas kontrollera noggrannare och i ett tidigare skede om personen i fråga har begått så grova brott att ärendet kan tas upp i domstol.

– Om det blir frågan om att fallet kan tas till domstol ska skattemyndigheten inte påföra skatteförhöjning, säger Matti Merisalo på Skatteförvaltningen.

Det betyder ändå inte att brottslingarna slipper betala.

– Skattemyndigheterna påför själva skatten för inkomster vid efterbeskattning och man måste betala förseningsränta.

Enligt Merisalo skulle det ha varit enklare om Högsta domstolen bibehållit sin tidigare praxis i frågan och inte ändrat sin tolkning.

– Det kunde ha varit lyckligare om man väntat på den nya lagen som kommer att lösa dubbelbestraffningsproblemet. Man kan ifrågasätta om man nu kan slippa brottspåföljden för ett allvarligt skattebrott för att man påfört skatteförhöjningen enligt tidigare regler. Den som har fuskat har ju kunnat förutse att såväl skatteförhöjning som straff kan bli aktuellt

Tror du att det finns någon stor skattesmitare som inte kommer att bli dömd på grund av det här?

– Det kan hända. Summans storlek påverkar inte.

Finns det sådana fall?

– Jag tror att det finns sådana fall.

– Hur stora summor rör det sig om?

– Det kan vara frågan om hundratusentals euro.

I går slog Högsta domstolen i Sverige fast att förbudet mot dubbelbestraffning i skatteärenden också ska gälla retroaktivt. Domen innebär att dömda skattebrottslingar nu kan begära resning.

Enligt riksåklagaren som SVT talat med är det i dag ett hundratal personer som avtjänar straff för skattebrott. Under gårdagen höjdes många kritiska röster och beslutet kallades en rättsskandal.

Merisalo utgår från att man också i Finland kommer att tillämpa avgörandet retroaktivt.

– Om någon har dömts för skattebrott och fått skatteförhöjning för en och samma gärning kan han sannolikt få domen hävd. Jag tror man har ganska goda chanser men Högsta domstolen får avgöra hur långt tillbaka i tiden den nya tolkningen ska tillämpas.