Foto: Colourbox

Social- och hälsovårdsreformen oklar för finländare

Medierna har redan i ett par års tid varit fyllda av nyheter om social- och hälsovårdsreformen, servicestrukturer och ansvarskommuner. Men har finländarna verkligen förstått vad termerna innebär i praktiken?

Långt ifrån alla har gjort det, visar en utredning som gjorts på uppdrag av stiftelsen Kunnallisalankehittämissäätiö. 43 procent av finländarna uppger att de inte fullständigt förstår vad reformen går ut på.

Över hälften av finländarna befarar att servicen kommer att försvagas på grund av reformen.

Jukka Mattila, medicinalråd vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att det varit svårt att hålla reda på reformens olika skeden via mediernas rapportering.

– Jag förstår att folk förenklar det hela till att det är en enda röra, säger han.

Enligt honom är det inte enbart mediernas fel. Tjänstemän har också haft problem med att tala klarspråk om invecklade politiska riktlinjer – de har varit tvungna att följa komplicerade politiska skrivelser till punkt och pricka.

Enligt stiftelsens utredning ger finländarna regeringens storsatsningar kommunreformen och social- och hälsovårdsreformen endast ett försvarligt betyg, en knapp sexa.

Knappt tusen personer intervjuades för utredningen som utfördes av TNS Gallup i juni och publicerades på tisdagen.

Social- och hälsovårdsreformen bereds för tillfället av en arbetsgrupp som beräknas vara klar med en färdigformulerad lagtext före årsskiftet.