Inrikesminister Päivi Räsänen står fast vid sitt utlåtande om Biblens företräde framom finländsk lag. Foto: Kimmo Mäntylä / LEHTIKUVA.

Professor: Svag regeringskoalition skyddar Räsänen

Inrikesminister Päivi Räsänen borde inte sitta kvar på sin post men skyddas av regeringskoalitionens svaghet, menar professor Göran Djupsund. Räsänen höll i går på A-studio fast vid Bibelns företräde framom finländsk lagstiftning.

Kristdemokraternas ordförande och inrikesminister Päivi Räsänen höll i går under Yles aktualitetsprogram A-studio fast vid Bibelns företräde framom finländsk lag.

– Man skall alltid följa lagen förutsatt att överheten inte befaller en att synda, sade Räsänen.

I helgen väckte Räsänen livlig debatt efter att hon i ett tal på folkmissionsdagarna i Kankaanpää sagt att Bibeln kan stå över lagen. I A-studio bekräftade Räsänen att uttalandet var avsiktligt.

Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo universitet, tycker det är märkvärdigt att Räsänen inte backar i sina utlåtanden.

– Det är överraskande att hon inte tagit åt sig av kritiken. Hon är ganska envis och tycks hålla fast vid sin rätt att hävda de här sakerna, säger Djupsund efter att ha tagit del av Räsänens uttalanden på A-studio.

Svag regering skyddar
Djupsund menar att den främsta orsaken till att de andra regeringspartierna inte lägger mera press på Räsänen är att regeringskoalitionen är så svag.

– Trots att regeringens mandat räcker för att hålla majoritet även utan kristdemokraterna så skulle det bli en regeringskris om man petade Räsänen. Och en regeringskris är det sista statsminister Jyrki Katainen (Saml) och finansminister Jutta Urpilainen (Sdp) vill ha i dag.

Räsänen är ordförande för kristdemokraterna. Om hon blev av med ministerposten skulle hela partiet i praktiken uteslutas från regeringen.

– Skulle hon vara en av två eller tre ministrar ur ett parti och inte vara partiordförande, då skulle det vara lätt att byta ut henne. Nu personifierar hon sitt parti, säger Djupsund som tycker att situationen inte är godtagbar.

– Om hon faktiskt vidhåller tolkningen så är det frågevärt om hon kan sitta kvar på sin ministerpost, säger Djupsund.