FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI. Mursis anhängare protesterar utanför moskén Rabaa al-Adawiya i Kairo.

Mursi under förhör

Egyptens nya ledarskikt börjar formas. Samtidigt har den avsatte presidenten Muhammad Mursi förhörts om sin inblandning i en rymning från ett fängelse 2011.

Mursi förhördes i dag av utredare från åklagarmyndigheten. Han och flera högt uppsatta medlemmar i Muslimska brödraskapet ska ha rymt från Wadi Natrun-fängelset under upproret som ledde till diktatorn Hosni Mubaraks fall 2011.

Utredarna vill veta om utländska grupper som palestinska Hamas eller libanesiska Hizbollah var inblandade i rymningen.

Åklagarmyndigheten sade också att den utreder anklagelser mot Mursi, Muhammad Badie och andra ledare i brödraskapet om spioneri, misshushållning och uppvigling till våld.

Viktig finansminister

Fjorton islamister — bland dem medlemmar av brödraskapet — har fått sina tillgångar frysta.

Premiärminister Hazem El-Beblawi försöker samtidigt koka ihop sin interimsregering. Där har nu den liberale ekonomen Ahmed Galal accepterat att ta den oerhört viktiga posten som finansminister i det nära nog bankrutta landet.

Tidigare USA-ambassadören Nabil Fahmy blir ny utrikesminister.

Domaren Mohamed Amin el-Mahdy säger att han accepterat posten som justitieminister.

Kuwait skickar bränsle

Mohamed ElBaradei, Nobelpristagare och före detta chef för FN-organet IAEA, har avlagt eden som vicepresident.

En kuwaitisk tidning skriver att landet har sänt två tankfartyg med olja och diesel till Egypten som del av ett stödpaket värt fyra miljarder dollar. Kuwait, Saudiarabien och Förenade arabemiraten har lovat totalt tolv miljarder dollar — pengar de delvis lovade redan 2011, men inte har betalat ut under Mursis tid.

De tre gulfstaterna har bland annat oroats av att Mursis språng mot makten ska väcka islamistiska strömningar på hemmaplan.