FOTO: TOPSHOTS LEHTIKUVA/AFP PHOTO/DANIEL LEAL-OLIVAS.

Talibaner sänder trupper till Syrien

Nu har även talibanrörelsen engagerat sig i revolten mot den syriska regimen. Talibanerna har sänt flera hundra man till Syrien och inrättat egna förläggningar där, säger talibanledare.

- Eftersom våra arabiska bröder har kommit till vår hjälp, måste vi i vår tur hjälpa dem i deras respektive länder. Det är vad vi har gjort, säger en talibanledare i Pakistan till nyhetsbyrån Reuters.

Talibanerna är konservativa sunnimuslimer och strider nu med sunnirebeller i Syrien mot Bashar al-Assads regim. Snart kommer de enligt Reuters källor — som krävt att få vara anonyma — att offentliggöra videofilmer om sin närvaro på syrisk mark. "Segrar", med talibanledarnas ordval.

Militanta nätverk

Ett syfte är att stärka relationerna med al-Qaidas centrala ledning, säger talibanledarna.

Efter två år och fyra månader av inbördeskrig har Syrien blivit en magnet för militanta grupper. al-Assads regim, som framför allt är förankrad i shiitiska befolkningslager, får hjälp militärt av Hizbollahrörelsen i grannlandet Libanon. Hizbollahs högsta ledare bekräftade i våras att rörelsen deltar i strider — och att det inte handlar om enstaka insatser. Det har bidragit till att vända regimens pressade läge, så att oppositionen nu har svårt att hävda sig.

 

Fakta
Talibanrörelsen
  • Talibanerna bekänner sig till en mycket konservativ variant av sunniislam.
  • I flera år hade afghanska talibaner makten i större delen av landet. De upplät mark åt träningsläger för tillresta gudskrigare, som terrornätverket al-Qaida. Mot den bakgrunden drog USA i gång krig i Afghanistan efter al-Qaidas terrordåd i USA 2001.
  • Den pakistanska talibanrörelsen, Tehreek-e-Taliban, har sin bas i det svårkontrollerade gränsområdet mot Afghanistan, bland etniska pashtuner. De är mest inriktade på att bekämpa Pakistans centralregering, men de senaste årens krig i Afghanistan och USA:s räder på pakistanskt territorium har vidgat deras perspektiv.
  • Så sent som på söndagen meddelades att nio personer — bland dem två utländska jihadister — dödats i två attacker mot militanta islamister. Den ena attacken utfördes av Pakistans flygvapen, den andra av ett förarlöst amerikanskt flygplan.

Militanta sunniter som talibanerna ser det som heligt krig att ansluta sig till striderna mot en tyrannisk shiadiktatur.

Bland meningsfränderna på plats i Syrien finns Nusrafronten, som uppfattas som lierad med al-Qaida. Många Nusrakrigare kommer från arabländer som Libyen och Tunisien.

Rivaler på marken

I Syrien kan talibanerna komplicera bilden ytterligare. Det råder redan rivalitet mellan islamister och oppositionsstyrkor som Fria syriska armén (FSA). Islamister kontrollerar i praktiken flera områden i norra Syrien, att döma av de rapporter som kommer därifrån.

I torsdags dödades en befälhavare i FSA av islamister efter en dispyt i hamnstaden Latakia.

Ahmed Rashid, pakistansk författare och talibanexpert, säger att han ser utvecklingen i Syrien som en sorts globalisering av talibanernas verksamhet — i linje med idealen hos andra jihadister.