FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ISAAC KASAMANI

55 000 flyr våld i Kongo

Över 55 000 flyktingar från de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo har flytt till Uganda efter en rebellattack.

Flyktingarna har strömmat över gränsen till Bundibugyo-distriktet i Uganda sedan i torsdags, då trakten av Kamango i norra Kivuprovinsen attackerades och ockuperades av den ugandiskledda rebellgruppen ADF. Sjukhus och offentliga byggnader uppges ha plundrats.

Antalet flyktingar är betydligt högre än vad man tidigare befarat. Fredagens uppskattning på 30 000 har nu skrivits upp till 55 000.

- Med sådana siffror finns ett akut behov av humanitärt bistånd, eftersom några av flyktingarna är sjuka och har lämnat alla sina tillhörigheter i Kongo, säger Catherine Ntabadde vid ugandiska Röda Korset.

Tusentals människor har rest improviserade tält eller sover på marken i området kring fem grundskolor i Bundibugyo, omkring två mil från den kongolesiska gränsen.

FN och Röda Korset vill nu flytta flyktingarna till ett nytt läger längre in i Uganda, men många är tveksamma.

- Vi hör att rebellerna jagats tillbaka så det är bättre att återvända till det land vi känner än att flytta långt bort till ett läger i Uganda, sade Mateso, som väntade på att få korsa gränsen hem.

Vad som orsakat attacken mot Kamango är oklart.