Foto: AFP / Lehtikuva

Vakt friad för dödsskjutning i Florida

Den vakt som åtalats för att ha skjutit ihjäl en obeväpnad 17-åring i Florida friades helt på lördagen, skriver Reuters.

Juryn överlade i över 16 timmar under två dagar innan de kom fram till sitt beslut sent på lördagskvällen amerikansk tid.

Fallet väckte ramaskri i USA i fjol då vakten George Zimmerman först inte greps eftersom han hävdade att han handlat i självförsvar när han sköt ihjäl Trayvon Martin. Många såg det som typexempel på att svarta särbehandlas negativt av rättsväsendet. Det satte också fokus på debatten om omstridda vapen- och självförsvarslagar.

Zimmerman verkade först oberörd när domen förkunnades, men visade sedan ett litet leende av lättnad. Men reaktionerna från medborgarrättsrörelsen var stark.

- I dag har rättvisan svikit Trayvon Martin och hans familj, sade Roslyn M Brock, ordförande för organisationen NAACP, National Association for the Advancement of Colored People.

Arga röster hördes också från några av de dussintals demonstranter som samlats utanför rättegångssalen under dagen till stöd för Trayvon Martins familj.

- Folk grät. Domen visade att rättssystemet inte skyddar dem, sade en ung man.

Under natten mot söndagen hölls spontana demonstrationer i bland annat San Francisco, Philadelphia, Chicago, Washington och Atlanta. Trayvons pappa Tracy Martin skrev på mikrobloggen Twitter att hans son skulle ha varit stolt över den kamp för förts i hans namn.

New York Times skriver att utgången i målet inte var särskilt förvånande med tanke på den svaga bevisning som åklagarna presenterade. Det fanns exempelvis inga vittnen till skjutningen, och trots tre veckor packade med vittnesmål i rättssalen lyckades de aldrig reda ut exakt vad som hände den där regniga kvällen i februari 2012. Och enligt lagen i Florida var åklagarna tvungna att bevisa utom rimligt tvivel att Zimmerman inte agerade i självförsvar.

Försvaret hade också ett starkt kort i och med att Zimmerman bevisligen hade flera blodiga jack i huvudet efteråt, vilket talade för att det varit en strid där han svävat i fara. En expert på skottskador vittnade också om att skottvinkeln talade för Zimmermans version av händelseförloppet.

Båda sidor manar nu till lugn.

- För att Trayvon ska kunna vila i frid måste vi alla vara fredliga, sade familjen Martins advokat Benjamin Crump.