EPA/PAUL MCERLANE

Oroligt efter parad i Nordirland

En irländsk politiker och 32 poliser skadades vid oroligheter i Belfast efter den protestantiska Orangeordens årliga parad.

Nigel Dodds, ställföreträdande ledare för lojalistpartiet DUP, fick föras till sjukhus sedan han blivit träffad av en projektil i huvudet som kastats från lojalisthåll.

Enligt BBC skadades 32 poliser i kravallerna i Belfast. På flera ställen i Belfast kastades bensinbomber, tegelstenar och flaskor i samband med att parader passerade.

Polisen sköt med plastkulor och vattenkanoner för att stävja oroligheterna.

Bråket började när Oranienordens parad nådde en plats där polisen hade blockerat vägen för deltagarna. Paradkommissionen — som ska godkänna marschvägen — hade fattat beslutet, för att paraddeltagarna inte skulle passera Ardoyne mer än en gång under dagen.

Oranienorden som först hade uppmanat till demonstrationer mot beslutet valde senare att försöka lugna sinnena.

I Belfast är spänningarna starka mellan katolska och protestantiska områden. Vissa gator är återkommande konfrontationszoner och spänningarna kulminerar vid paraderna.

De årliga paraderna den 12 juli hålls till minnet av den protestantiske Vilhelm III:s seger över den katolske Jakob II i slutet av 1600-talet.