Såväl sommarlediga dagar som under arbetsfyllda studieveckor tar Aurora Salmi sina allergitabletter. Låter hon bli rinner ögon och näsa. FOTO: Cata Portin

Antihistaminerna fyller apotekshyllorna

Försäljningen av receptfria allergimediciner har fördubblats på sju år. Nu rekommenderas antihistamin också mot ilskna myggbett. Aurora Salmi hör till dem som tar sina tabletter varje dag, året om.

Hösnuva? Ta antihistamin. Katthår överallt? Ta antihistamin. Mygg som ger dig stora kliande bulor i huden? Antihistamin rekommenderas mot mycket mer än vårligt björkpollen – just nu erbjuder läkemedelsföretagen det mot de plågsamt kliande bulor som myggor kan orsaka.

– Fast jag får ingen hjälp mot myggbetten av de tabletter jag tar, säger Aurora Salmi, 19, från Helsingfors. Midsommarhelgens stugvistelse resulterade i kliande myggbitna ben trots den dagliga dosen av antihistaminet cetirizin.

Ögonen rinner

Myggorna är ett säsongproblem, men Aurora Salmis permanenta bekymmer är att hon är allergisk mot dammkvalster.

– Därför tar jag antihistamin varje dag. Utan tabletterna skulle jag till exempel inte kunna städa alls, säger hon.

Förutom på damm reagerar hon på björkpollen och kattpäls.

– På våren när det finns mycket pollen reagerar jag lite mer än vanligt under en begränsad tid, men på katter reagerar jag alltid starkt, säger hon.

Och allergisymptomen?

– Näsan rinner, ögonen rinner, öronen sväller igen och man får ont i halsen, svarar Salmi, som vanligen köper det billigaste receptfria cetirizin hon hittar i apotekshyllan. Ett recept för en högre dos än vad de receptfria läkemedlen tillåter är ingen större idé.

– Jag har varit hos läkare, men fick höra att större doser ändå inte ger ökad effekt, säger hon.

Allergolog Timo Vanto, sakkunnigläkare för Allergi- och astmaförbundet, bekräftar. Vissa antihistaminer är receptbelagda och kräver läkarbesök. Till en del beror det på att de flesta receptfria produkter är receptfria så länge försäljningsförpackningarna är rätt små. Tanken är att övergående allergisymptom, som björkpollenallergi på våren, kan medicineras på egen hand medan den som behöver mer kontinuerlig vård gärna kan ta en sväng via läkaren för att diskutera till exempel biverkningar. Ett recept tar också ner kostnaderna för den som behöver tabletter hela tiden.

Aurora Salmi har varit allergisk så länge hon minns och aldrig fått några biverkningar av de antihistaminer som kan köpas receptfritt.

– En gång fick jag ett recept på en nässprej av en läkare, men den gjorde mig otroligt trött. Jag skulle ha kunnat sova tjugo timmar om dygnet efter att ha tagit av den.

Allergi tröttar ut

Vanto säger att det egentligen bara är en av de äldre produkterna på marknaden, Atarax, som innehåller hydroxizin, som gör patienten trött.

– Men det är en egenskap man kan utnyttja klokt genom att ordinera den till patienter som har problem med sömnen på grund av allergisk klåda, säger han.

Just Atarax används också för att lindra ångest och oro och kan förstärka effekten hos andra lugnande medel eller alkohol.

Vanto säger att inte ens långa perioder med antihistamin normalt orsakar några svåra biverkningar.

– Några problem med resistens har man inte heller kunnat påvisa. Antihistamin fungerar enligt andra mekanismer än till exempel penicillin som kämpar mot bakterier.

Vad ska man då välja när man handlar?

Enligt Vanto ger åtminstone priset på allergimediciner ingen hänvisning om effekten.

– När ett läkemedelsföretag lanserar en ny produkt säger de till exempel att den tröttar ut mindre än föregående varianter. Det där har undersökts i blindtest och det har visat sig att de som fick något annat än antihistamin var ungefär lika trötta som de som fick den riktiga produkten.

Anne Vuorenmaa, rådgivare på Allergi- och astmaförbundet, har förklaringen.

– Många som använt gammaldags mediciner tror att alla antihistaminer tröttar ut. I själva verket är det själva allergin och kroppens kamp mot den som orsakar tröttheten. Vi ser den också hos dem som går i hyposensibilisering för att öka kroppens toleransnivå mot vissa allergener. Många säger at tröttheten slår till en stund efter att de fått sprutan med allergener.

Den som vill ha hjälp mot myggbett av antihistamin ska ta sina tabletter redan innan vistelse i myggrik miljö och fortsätta i två, tre dagar efter myggbetten eftersom många reagerar på proteinet i myggornas saliv med fördröjning.

Var tionde finländare får extra besvärliga reaktioner av myggbett, men flera antihistaminer minskar enligt undersökningar bulornas storlek med hälften och lindrar klådan betydligt.