Foto: AFP/Lehtikuva/Marwan Naamani.

Mursianhängare demonstrerade i Kairo

Tiotusentals anhängare till den avsatte egyptiske presidenten Muhammad Mursi samlades efter fredagsbönen på Kairos gator med krav på hans omedelbara frigivning.

De svor att fortsätta kampen för att få honom återinstallerad på presidentposten.

Demonstranterna samlades utanför en moské och skrek slagord mot armén och lovade Mursi sin trohet.

– Vi kommer att fortsätta motståndet. Vi stannar en eller två månader, eller ett eller två år. Vi ger oss inte förrän vår president Muhammad Mursi är tillbaka, sade den mäktige islamistledaren Safwat Hegazi till folkmassan.

Hegazi krävde att Mursi återinstalleras, att det hålls parlamentsval och att det upprättas en kommitté för att överse en plan för nationell försoning.

Mursis anhängare upprättade ett fältkök för att tillreda iftar, måltiden som bryter fastan under ramadan, för demonstranter.

Mursianhängare från flera håll av landet anslöt sig till de hundratals egyptier som redan slagit läger utanför moskén Rabaa al-Adawiya. Tusentals Mursianhängare marscherade också utanför Kairos universitet.

Mursis motståndare hade kallat till möte på Tahrirtorget och vid presidentpalatset. De planerade en massmåltid vid solnedgången.

Krav på att Mursi släpps

Även Tyskland krävde på fredagen att Mursi ska släppas. En talesman för det tyska utrikesministeriet sade att "en betrodd institution" såsom Internationella rödakorskommittén bör få besöka Mursi.

– Vi och våra partner anser att man bör undvika selektiv rättvisa i Egypten och att det inte får förekomma någon politisk förföljelse, sade talesmannen.

Enligt det egyptiska utrikesministeriet hålls Mursi för närvarande "på ett säkert ställe för sin egen säkerhet". Han har ännu inte åtalats för något. Enligt militära och juridiska källor är det dock möjligt att han kommer att åtalas.

Polisen jagar Muslimska brödraskapets chef Muhammad Badie och andra islamistledare som misstänks ha anstiftat våld. Allmänna åklagaren har åtalat 200 av 650 personer som greps under sammandrabbningarna i måndags som krävde över 50 liv.

En taleskvinna för det amerikanska utrikesministeriet sade att gripandena "inte är i linje med den nationella försoning som interimsregeringen och militären har sagt att de vill ha".

Om de fortsätter är det svårt att se hur Egypten ska ta sig ur den här krisen, sade taleskvinnan.