LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Växelfel kan vara orsaken till olyckan

Det franska järnvägsbolaget SNCF uppgav på lördagen att det sannolikt var ett tekniskt fel på en växel som orsakade tågolyckan i Brétigny söder om Paris.

Problem med en växel vid stationen har varit kända sedan i maj. Enligt BBC handlar det om en metallisk tvärslå som lossnat och som ledde till att spåren inte var sammanfogade som de skulle.

Nu utreds hur tvärslån kunde bli lös, och alla liknande komponenter i resten av järnvägsnätverken ska granskas.

Franska medier rapporterar att både räddningsstyrkor på olycksplatsen och passagerare utsattes för plundring under det kaos som uppstod vid urspårningen. Två personer har gripits, rapporterar tidningen Le Parisien.

Mobiltelefoner hör till det som stals, från livräddare och offer.

Flera allvarligt skadade
Sju har hittils bekräftats döda, minst trettio har skadats allvarligt. Räddningsarbetare har under natten sökt efter fler döda och skadade bland bråtet efter den svåra tågolyckan. 

Vittnen beskriver kusliga scener från olyckan.

– Jag skakade som ett barn. Folk skrek. En man var alldeles blodig i ansiktet. Det var som en krigszon, säger en kvinna som stod på perrongen och väntade på tåget.

Tidigare under lördagen meddelade transportminister Frédéric Cuvillier att mänskliga misstag i princip är uteslutna, och han sade att undersökningen fokuseras på "rullande järnvägsmaterial, infrastruktur och signalsystem".
Han hyllar också lokförarens agerande.
– Som tur är hade lokföraren helt enastående reflexer och sände omedelbart ut ett larm, vilket avvärjde en kollision med ett mötande tåg som bara några sekunder senare skulle ha kraschat in i de vagnar som spårade ur, säger Cuvillier till fransk radio.

En av passagerarna berättar för AFP att han fick "kliva över ett huvudlöst lik" för att ta sig ut från sin vagn.

Hotade bli storolycka
Premiärminister Jean-Marc Ayrault besökte olycksplatsen i går kväll.  

Tåget, med cirka 385 passagerare ombord, körde i hög hastighet in i stationsområdet där det spårade ur vid Brétigny-sur-Orge söder om Paris.

– Tåget ankom till stationen i hög hastighet. Det delades i två delar av okänt skäl. Ena delen fortatte att rulla, medan den andra välte mot perrongen, uppger en poliskälla för AFP.

Intercitytåget hade lämnat stationen Paris-Austerlitz för färd mot Limoges.

370 ombord
Trafiken är stoppad på linjen mellan Brétigny och Etampes, meddelar järnvägsbolaget SNCF via Twitter.

Den lokala brandkåren uppges ha ingripit snabbt för att stoppa brand på olycksplatsen, däremot har människor dött antingen av elstötar eller av att ha blivit fastklämda.

Guillaume Pepy, chef för järnvägsbolaget SNCF, säger att det fanns 370 personer ombord på tåget.

Frankrikes president François Hollande besökte olycksplatsen personligen och sade att det inte är värt att spekulera om vad som kan ha orsakat olyckan.

– Vi bör undvika onödiga antaganden. Tids nog klarnar det vad som egentligen hände, sade Hollande.

Se video med flygbilder från olycksområdet.