Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen. Olavi Suomela, ordförande för konstnärsällskapet i Hyvinge, utställningen om bostadslöshet.

Konstnärer ordnar mässa om bostadslöshet

Konstnärerna Jani Leinonen och Riiko Sakkinen har ordnat en mässa för bostadslösa som motvikt till Bostadsmässan i Hyvinge, där villor kryddade med lyx visas upp.

När skymningen faller är fickorna tomma. Ingen nyckel till någon dörr går att fiska fram hur du än hoppas och letar. Var ska du sova och var ska du äta? Konstnärerna Jani Leinonen och Riiko Sakkinen har ordnat en mässa för bostadslösa som motvikt till Bostadsmässan i Hyvinge, där villor kryddade med lyx visas upp.

I Hyvinge konstmuseum kan man bekanta sig med mödrahemmens hårda sängar, med kojor som ser ut att höra hemma på avstjälpningsplatsen och en alternativ säng som satts ihop under en båt. På mässan finns också otaliga fotografier av både hemlösa finländare och hemlösa utlänningar.

Konst är ändå inte i centrum för utställningen som konstnärerna är kuratorer för. Bland de 20 som bidragit till utställningen finns exempelvis Sininauhaliitto, Utan fast bostad VVA, Frälsningsarmén och Diakonissanstalten. Organisationerna har själva fått bestämma vad de vill visa upp.
I slutet av förra året fanns det 7 850 människor utan egen bostad i Finland. En sovplats hos vänner eller släktingar hittades åt största delen av dem. Drygt 2 000 personer söker skydd från mödrahem, skyddshem, trappuppgångar, eller hyddor som de själv byggt.

Kontraster skapar känslor

Riiko Sakkinen som är känd som en provocerande konstnär ville skapa en stark kontrast mellan mässan för bostadslösa och Bostadsmässan.

Bakgrund
Kuratorerna Leinonen och Sakkinen
  • Jani Leinonen (1978), som är från Jyväskylä, bad sin vän Riiko Sakkinen (1976) som bor i Spanien att medverka som andra kurator i utställningen.
  • Konstnärerna lärde känna varandra under sina studier vid Bildkonstakademin Helsingfors.
  • Leinonen och Sakkinen är kommunister. För dem är konsten ett sätt att delta i samhällsdebatten.
  • Leinonen är bland annat känd för att ha rånat Ronald McDonald reklamstatyn förra året.
  • Sakkinens verk Riiko Sakkinen'sFavouriteBooks uppmärksammades i februari. Han gömde 200 stycken femeurosedlar i böcker på Richardgatan.

– Jag börjar tänka på NIMBY, not in my backyard, av Bostadsmässans varumärke. På området finns bara bostäder över medelklass. När man köper ett hus från det området ser man endast livets ljusa sidor, säger Sakkinen.

Ifall konstnären själv skulle rita stadsplanen hade han dessutom placerat en flyktingförläggning och ett skyddshem i området.

Olavi Suomela, som är ordförande för konstnärsällskapet i Hyvinge, är också nöjd med utställningen. Den första månaden har 600 personer besökt mässan och gett positiv respons.

– Flera har blivit rörda. Människor vet inte hur tungt det är att leva utan bostad, säger Suomela.

Utställningen är en del av Taju-evenemanget som ordnas vart annat år av konstnärsällskapet.