LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

Lustgasföretag hotas av stora böter

Företaget Iloiset Keittiöpojat kan bli dömda till vite på 25 000 euro om företaget inte följer försäljningsförbudet på lustgas, skriver FNB.

Säkerhets och kemikalieverket (Tukes) meddelade att beslutet baserar sig på kemikalielagen. Den stiftar att man inte i detaljförsäljning får sälja produkter som kan vara hälsovådliga.

Försäljningsförbudet träder i kraft i dag.

– När Tukes fattade beslutet har man bedömt företagets verksamhet, och kommit till slutsatsen att försäljningsverksamheten inte har fyllt förutsättningarna som lagstiftningen kräver, skriver juristen Suvi Raitala vid Tukes i ett pressmeddelande.

Företaget måste ordna försäljningen så att köpet och överlåtelsen kan granskas på ett sätt som är lätt att övervaka ändamålsenligt, så att man kan förebygga missbruk, skriver Tukes.

Det som väckt Tukes misstankar är att gaskapslarna har sålts i så stora partier. På webbsidan Kermaa.fi säljs paket med 24-26 000 patroner.

Säljs officiellt till bakning
Lustgaspatronerna ska främst användas för gräddsifoner men missbrukas som nöjesdrog.

I torsdags uppgav Joonas Kyllönen, största aktieägare i Iloiset Keittiöpojat Oy, att försäljningen till konsumenter flyttar till Estland.

Tukes uppger att de kommer att fortsätta följa med försäljning som riktar sig till finländare och att de kommer att vara i kontakt med de estniska myndigheterna vid behov.

– Förbudet gäller även om produkterna säljs till finländare säljs från Estland, säger Raitala enligt Helsingin Sanomat.

Lustgas kan orsaka kvävning om det missbrukas. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes ska utreda ytterligare sex andra företag som misstänks sälja lustgas för berusningsbruk.

Eventuella beslut om försäljningsförbud ska enligt planerna fattas vid månadsskiftet juli–augusti, säger Esa Nikunen, chef för övervakningen av kemikalieprodukter.